Igor Kršinar, ki je za Združenje novinarjev in publicistov napisal pismo, je zapisal, da so ustvarjalci oddaje (odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan, urednik oddaje Bojan Kranjc in ne nazadnje najbolj odgovoren za TVS programske vsebine Janez Lombergar) "prekoračili vsa etična in profesionalna merila lastne hiše, saj so sicer neoriginalni format zabavne oddaje (original je BBC-jev in si ga je RTV SLO nespodobno "sposodila“) spremenili v prvovrstno politikantsko tržnico, na kateri so nam ponujali bivšo političarko Katarino Kresal“.

"Prvovrsten marketing političarke"

Po mnenju ZNP se za razvedrilne oddaje že nasploh ne spodobi, da gostijo politike, a če se temu ne morejo upreti, potem ZNP pričakuje tako od ustvarjalcev kot od gostujočih, da se bodo obnašali v skladu s formatom oddaje.

V ZNP menijo, da je bila oddaja poskus "prvovrstnega marketinga političarke“, ki je morala zaradi afere z NPU odstopiti, v času na položaju notranje ministrice pa se je znašla tudi sredi več drugih afer. „Ustvarjalci oddaje so pripravili scenarij, ki je očitni poskus polne rehabilitacije Katarine Kresal, kar v nobenem primeru ni naloga javne, davkoplačevalske televizije, ampak drugih (javnih) institucij in Kresalove same, če ima za kaj takšnega dovolj argumentov,“ so zapisali v ZNP.

V ZNP so prepričani, da je TV Slovenija s tem "zlorabila javni televizijski čas in prostor za nekaj najbolj neetičnega in neprofesionalnega, kar v dolgih desetletjih javne televizije v tako obskurni podobi nismo videli“.

Zmotilo jih je tudi, da je voditeljica oddaje Anja Tomažin Kresalovo ves čas tikala.

Celotno besedilo si lahko preberete tukaj.

Kranjc: Prišla je na večerjo, ne na giljotino, v ozadju ni zarote

Na pisanje ZNP-ja se je že odzval urednik oddaje Bojan Kranjc, poroča Žurnal24. Pravi, da vsak gledalec gleda in vidi oddajo malo drugače in da je Tomažinova takšna do vseh gostov. "Pamflet, ki ga je medijem poslalo fantomsko združenje, ni vreden komentarja," je še izjavil.

Dodal je še, da je prišla Kresalova v oddajo na večerjo, ne pa na giljotino in da v ozadju ni bilo nikakršne zarote. "Kresalova je po zadnjih volitvah pristala na obrobju politike in vse kar nas je zanimalo, je bil fenomen: kako je lahko Slovenska leta v enem letu postala t.i. pasja princesa. Vzpon in padec. In povedala je svoje," je zapisal Krajnc, poroča žurnal24. Dodaja, da sicer verjame, da gledalci nismo navajeni, "da se v oddaji takšnega formata lahko voditeljica in gostja o takšnih stvareh sproščeno pogovarjata."

Kresalova: Tudi jaz imam pravico do izražanja svojega mnenja

Kresalova se je odzvala tudi na svojem spletnem blogu, saj je nedeljska oddaja sprožila burne odzive tudi na spletu. Na slednjem, kot je sama zapisala ''pod masko anonimnosti in sklicevanja na svobodo govora dovoljujemo odkrito širjenje sovraštva in nestrpnosti v družbi", in dodala, da je bila zopet tarča najbolj nizkotnih žaljivk, zmerjanj in psovk. ''Čeprav sem v oddaji povedala le tisto, kar dejansko čutim in mislim, ter odgovorila na vprašanja, ki so mi bila zastavljena".

Nekdanja ministrica je zaključila z besedami, poroča zurnal24, da je tudi to odraz naš družbe. ''V iskrenost svojih besed ne bom dodatno prepričevala nikogar. Do izražanja svojega mnenja pa imam, upam, vendarle pravico tudi jaz, mar ne?"