Direktor cementarne Janusz Miluch je pojasnil, da Lafarge Cement še vedno nima okoljevarstvenega dovoljenja in zato pri proizvodnji cementa ne sme uporabljati alternativnih goriv. "Kljub temu da delujemo z enako visokimi okoljskimi standardi kot ostale cementarne ter številni industrijski objekti, je naš primer pridobivanja dovoljenja z vsemi zapleti, ki smo jim bili priča, osamljen tako v Sloveniji kot v celotni Evropi," je dejal Miluch.

Tudi razmere v gradbenem sektorju v Sloveniji in širši regiji so izjemno zahtevne, so danes sporočili iz Lafarge Cementa. Samo v Sloveniji se je namreč vrednost opravljenih gradbenih del v preteklih 12 mesecih skrčila za 25 odstotkov, skupaj v zadnjih treh letih pa že za več kot 50 odstotkov. Posledično je bila sprejeta odločitev o reorganizaciji podjetja s ciljem ohranitve cementarne v Trbovljah, obseg proizvodnje pa bo manjši kot v preteklosti, je poudaril Miluch.

V sklopu projekta reorganizacije že potekajo pogovori med vodstvom Lafarge Cementa in sindikatom ter svetom delavcev. Cilj teh pogajanj je ohranitev kar največjega števila zaposlenih v tovarni. Poleg tega vodstvo išče možnosti premestitve zaposlenih v hčerinsko podjetje Lafarge Cementa ali bližnje Lafargeove cementarne. Pogajanja naj bi se predvidoma končala do marca, temu pa bo sledila tudi dejanska izvedba reorganizacije.

Miluch zatrjuje, da bi celotno vodstvo Lafarge Cementa proces preoblikovanja izpeljalo skladno z najvišjimi standardi poslovanja, predvsem pa z mislijo na zaposlene. "Kljub napovedanim spremembam še naprej ostajamo zavezani delovanju cementarne in zagotavljanju varnosti pri delu ter varovanja okolja. Le na ta način bomo lahko še naprej izpolnjevali pričakovanja naših partnerjev in kupcev," je še dejal Miluch.