Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v poslanici mlade pozval, da izkoristijo počitniški čas tudi za igro z vrstniki, ki je "prijetnejša od dolgega posedanja pred ekrani".

Glede enotnih počitnic pa je poudaril, da "z naklonjenostjo razmišlja o potrebah slovenskega turističnega gospodarstva in o željah staršev".

Pred spremembo pravilnika so počitnice potekale v dveh ločenih terminih za Ljubljano in Maribor ter za ostalo Slovenijo. Do zamisli o enotnih počitnicah so na šolskem ministrstvu prišli po opozorilih staršev, da družine ne morejo preživljati počitnic skupaj, ker se otroci šolajo v različnih regijah.

Sprememba pravilnika, ki je z letom 2011 določila enoten termin za vse, pa je naletela na različne odzive. Nasprotniki so trdili, da bo to povzročilo škodo gospodarstvu, zlasti turizmu.

Tudi gospodarsko ministrstvo je uvedbi enotnega termina zimskih počitnic ves čas nasprotovalo, ker gre po njihovem mnenju za ukrep, ki zmanjšuje obseg turistične dejavnosti v Sloveniji.