Objavljamo celotno pismo Milana Kučana v obliki, v kakršni nam ga je poslal, da bi se tako izognili kakršnikoli nenamerni napaki, do katere bi pri povzemanju besed lahko prišlo.

Tudi v krizi je treba braniti načela

Ljubljana, 17.februar 2012

Pri napadih name s strani predsednika vlade v zvezi z JBTZ gre zdaj, glede na dejstvo da so vse okoliščine že raziskale parlamentarne komisije, samo za vprašanje, ali je predsedniku vlade dovoljeno širiti neresnice in brez osnove obtoževati politične nasprotnike ter hkrati medije, ki si upajo objaviti odgovore tistih, nad katerimi predsednik vlade s pozicije moči izreka obsodbo. Zgovoren je zapis predsednika vlade na twitu: "Enak vpliv in nadzor kot nad Udbo je imel Milan Kučan tudi nad Delom, Večerom in Dnevnikom. Stara ljubezen tudi tu še ni zarjavela." Brez vsake osnove in mimo dejstev, še posebej ker sicer javno pove, da tiskanih časopisov sploh ne bere.

Zmerjaški ton odziva največje vladne stranke SDS na moje pojasnilo o okoliščinah aretacije Janeza Janše ne more preglasiti resnice, da je pregon proti njemu vodila JLA. Pri tem pa Janša takrat niti ni bil osrednji politični nasprotnik JLA. To je v odprtem pismu meni zelo jasno povedal Janša sam: "... naj Ti povem, da je civilne in vojaške preiskovalce mnogo bolj kot moja morebitna želja po oblasti zanimala Tvoja dejanska oblast, Tvoje izjave in Tvoji magnetogrami." Ali pa naprej: "Najbrž ni mnogo ljudi, ki bi dvomili o tem, da je bil ljubljanski proces uperjen proti liberalizaciji v Sloveniji in da je predstavljal le vrh ledene gore v seriji obtožb o kontrarevoluciji in podobnih....Ljudje so (smo) se bali, da se bo vsa stvar končala tudi tako, da bodo odstavili Tebe, Stanovnika, predsedstvo CK ZKS ...oziroma vas prisilili, da odstopite, kar je končno eno in isto. To jim ni uspelo..." (Delo, 5. november 1988).

Pol leta po aretaciji se je Janša torej zavedal, kdo je bil zaradi obrambe procesov liberalizacije v Sloveniji za JLA najbolj moteč element, ki ga je bilo potrebno odstaviti in zaradi česar so se mnogi bali zame, tudi Janša. Danes njegova stranka vzpostavlja vzporednice med menoj in Hitlerjem. Ne bi bilo odveč, ko bi SDS kot vladna stranka preverila svoje metode in ravnanja, tudi v luči zgodovinskih vzporednic, ki jih navaja.

V času krize bi človek pričakoval, da se predsednik vlade ukvarja s temeljnimi vprašanji izhoda iz gospodarske krize. Ne želim sodelovati v nečednih polemikah o preteklosti. Vendar, gre za načela. Braniti načela pa tudi v času krize nikakor ni izbira napačnih tem. Prej obratno in s tem je zame ta zgodba končana.

Milan Kučan
V Murglah, Ljubljana

Preberite še:

Objavljamo novo pismo, s katerim se Milan Kučan odziva na trditve SDS

SDS odgovarja Kučanu: "Hitler pa ni imel pojma o koncentracijskih taboriščih“

Kučan trdi, da Janši ''manipulacije, podtikanja in laži niso tuje'', SDS navedbe zanika