Svetniška kluba SDS in NSi sta mestnemu svetu predlagala razširitev dnevnega reda s sklepom, da ima ponovno imenovanje Jakliča na položaj direktorja Lekarne Ljubljana škodljive posledice za ugled funkcije oziroma položaja direktorja tega zavoda in za ugled zavoda.

Omenjena svetniška kluba sta svoja predloga umaknila, ker je Čerin na predlog razširitve dnevnega reda podal amandma, po katerem bi se točka dnevnega reda preimenovala v "predlog sklepa o opredelitvi in oceni škodljivih posledic za ugled funkcije oziroma položaja direktorja in Javnega zavoda Lekarne Ljubljana". Prav tako je podal amandma na predlagani sklep, s katerem bi svetniki tako sprejeli, da omenjenih škodljivih posledic ni mogoče opredeliti.

Vodja ljubljanskih svetnikov NSi Mojca Kucler Dolinar je ob tem dejala, da z umikom predloga po razširitvi dnevnega reda in posledično predloga sklepa želijo preprečiti, da bi se v predlogu NSi pojavljala stališča Liste Zorana Jankovića.

Mestni svetnik iz vrst SDS Anže Logar pa je opozoril, da je Čerin s predlaganimi amandmaji, ki bi najverjetneje dobili podporo večine mestnih svetnikov, spremenil predlagan sklep SDS do nerazpoznavnosti. S tem, ko so v predlog amandmaja zapisali, da se posledic škode zaradi imenovanja Jakliča ne da oceniti, so sklepe SDS napravili invalidne, je ocenil in dodal, da v taki farsi niso želeli sodelovati.

"S takimi manevri Lista Zorana Jankovića v tej javni razpravi ne more uspeti in bo prej ali slej morala dopustiti javno in vsebinsko razpravo o tem problemu. Prej bodo to spoznali, bolje bo za ugled Lekarne Ljubljana, kot tudi za ugled mestnega sveta," je ocenil mestni svetnik SDS.

Logar poudarja, da mora Čerin sedaj na podlagi dopisa in zahteve protikorupcijske komisije pripraviti ustrezno gradivo za odločanje o morebitnih škodljivih vplivih imenovanja Jakliča. Tako pričakuje, da bodo upoštevali zahteve protikorupcijske komisije in do 24. februarja sklicali novo sejo, ki bo razpravljala o tej temi.

Čerin je v izjavi po koncu seje dejal, da še ne ve, ali bodo sklicali izredno sejo sveta, na kateri bi razpravljali o tem vprašanju, saj da se mora prej "posvetovati z vodstvom in kolegi".

Na očitke o manipulaciji pa odgovarja, da "nismo imeli druge izbire, kot da na gradiva SDS in NSi vložimo amandmaje, ne pa da pripravimo neka svoja gradiva". Sicer pa se ne strinja, da bi predlagan amandma naredil nevsebinski sklep. "Mi ne znamo oceniti škodljivih posledic. Vsaka škoda se meri ali z denarjem ali s kakšnimi drugimi merili. Mi tega ne znamo narediti. Svet lekarne je pristojen za to, da to ugotavlja, in to je tudi storil," je dejal.

Opredelitev mestnega sveta o tem, ali je za Lekarno Ljubljana in funkcijo direktorja lekarne prišlo do morebitnih škodljivih posledic, ker ta javni zavod še vedno vodi Jaklič, čeprav so mu odvzeli magistrski naziv, sicer pričakuje Komisija za preprečevanje korupcije. Komisija namreč na lastno pobudo vodi postopek ugotavljanja teh posledic in je pozvala tako mestni svet, ki je dal soglasje k Jakličevemu imenovanju, kot svet Lekarne Ljubljana, ki je ponovno imenovanje predlagal.

Svet Lekarne Ljubljana je dopis protikorupcijske komisije obravnaval na seji v četrtek, ugotovili pa so, da so o odvzemu magistrskega naziva Jakliču govorili že na seji januarja, ko so obravnavali njegovo prijavo za mesto direktorja lekarne. Svet zavoda je takrat ocenil, da okoliščina ni ovira za imenovanje, v četrtek pa so ugotovili, da odvzem naziva ne pomeni tveganja za ugled funkcije oziroma položaja direktorja lekarne.