Primopredaje poslov med ministri nove vlade in dosedanje vladne ekipe, ki je od nezaupnice nekdanjemu premieru Borutu Pahorju 20. septembra lani opravljala le tekoče posle, bodo v soboto potekale večinoma dopoldne.

Dosedanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič bo svojemu nasledniku Alešu Hojsu posle predala ob 9. uri. V soboto ob isti uri naj bi novoizvoljeni minister za infrastrukturo in okolje Zvonko Černač, kot je ta povedal za STA, prevzel posle od dosedanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča.

Prav tako v soboto ob 9. uri bo potekala primopredaja poslov med novoizvoljenim ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom in Alešem Zalarjem, ki je bil po odstopu nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal od avgusta lani pooblaščen za vodenje tega resorja.

Dosedanja generalna sekretarka vlade Helena Kamnar bo ob 9.30 predala posle novoizvoljenemu ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču. Funkcijo ministra za javno upravo je od junija lani, ko je odstopila dotedanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, sicer opravljal dosedanji premier Borut Pahor, Kamnarjeva mu je pa pri tem pomagala. Pličanič bo predvidoma zatem prevzel tudi posle od dosedanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ob 12.30 pa tudi od dosedanjega državnega sekretarja v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Bojana Suvorova.

Dosedanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan bo novemu ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču posle predal ob 10. uri, ob isti uri pa si bosta posle predala tudi novi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak in dosedanji minister Ivan Svetlik.

Novoizvoljeni minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk bo v soboto ob 11. uri prevzel naloge od Boštjana Žekša, ki je bil od odstopa nekdanje ministrice za kulturo Majde Širca pooblaščen za vodenje kulturnega resorja.

Poslanci so novo vladno ekipo danes potrdili s 50 glasovi za in 10 proti. Nova vlada se je že sestala na ustanovni seji.