Zaradi tehničnih razlogov, kot sta pojasnila pozneje, pa nista glasovala Gregor Virant in poslanka NSi Iva Dimic. Deset poslancev SD je glasovalo proti, medtem ko so se poslanci Jankovićeve Pozitivne Slovenije glasovanja vzdržali in razen Jankovića tudi niso sodelovali v razpravi.

Najprej znižanje javne porabe, potem reforme

Za to se jim je predsednik vlade Janša posebej zahvalil, ker so, kot je dejal, privarčevali nekaj ur za to, da je vlada lahko prej začela z delom. Janša je tokrat nekoliko več povedal, kako se njegova vlada misli lotiti krize.

Na prvem mestu bo konsolidacija javnih financ, kar ne bo reforma - te pridejo kasneje, je napovedal - ampak zgolj prilagoditev temu, da bi porabili toliko, kolikor denarja se bo v državno blagajno nateklo in pri tem odšteli dolg, ki ga bo treba vrniti. Po Janševih podatkih je ta dolg za pet odstotnih točk višji, kot ga prikazujejo. Znaša že 50, če ne več odstotkov bruto domačega proizvoda. To je dve milijardi več od prikazanega. Janša je napovedal 10-odstotno, to je nekaj manj kot eno milijardo letno, znižanje javne porabe. Porabe ne bo znižal vsem enako, ampak po načelu, da bo breme pravično razdeljeno. Če koalicija tega ne bo storila takoj zdaj, se utegne zgoditi, da bo treba kot v baltskih državah javno porabo znižati za tretjino, in kar je še huje, koliko in kje bo treba manj porabiti, bodo slovenski vladi narekovali v EU.

Na drugi strani njegova vlada namerava znižati davke in druge obremenitve lastnikov kapitala, da bi s tem povečali število delovnih mest. Slovenija nima zalog nafte, zato je njeno edino bogastvo zaposleni delavec, ki vplačuje v državno blagajno, je poudarjal Janša. Novi predsednik vlade je prepričan, da to znižanje porabe Slovenija zmore, čeprav nekateri na to očitno niso pripravljeni. Omenil je politični razred, ki med drugim pred desetletjem ni poenostavil oblikovanja vlade po volitvah.

Karikatura: Franco Juri: ''Končno!''

Neoliberalizma v zdravi obliki je v Sloveniji premalo

Čas brez vlade naj bi Slovenijo stal vsaj 150 milijonov evrov. Svojevrstna napoved sprememb volilnega sistema je bilo Janševo omenjanje poročila tujih opazovalcev naših volitev. Ti naj bi Slovenijo opozarjali na neenakost volilne pravice, ker so nekateri poslanci izvoljeni v okrajih s 30.000 volilci, drugi pa v okrajih s 7000 volilci. (To sicer ne drži, poslanci so izvoljeni v volilnih enotah, ki imajo približno enako število volilcev, volilni okraji med drugim služijo le temu, da se glede na sorazmerni uspeh v okrajih določi, kdo od kandidatov z list bo šel v parlament, op. a.)

Janša se je polemično odzval tudi na očitke iz vrst socialnih demokratov, da je njegov program neoliberalistično naravnan. To govorijo tisti, ki ne vedo, kaj je neoliberalizem, pravi, kajti neoliberalizma v neki zdravi obliki je v Sloveniji premalo, preveč pa tranzicijske navlake. Njegov program je program socialnotržnega gospodarstva, ki ga ima večina držav v Evropi, medtem ko socialni demokrati ponujajo model iz prejšnjega stoletja, ko nekateri živijo na tuj račun in namesto, da bi delali, živijo od socialnih pomoči. Njegov program se zavzema za Slovenijo bogatih ljudi, za razliko od socialdemokratov, ki išče uravnilovko v revščini.

Janko Veber je namreč v imenu socialnih demokratov jasno povedal, da Janševe vlade ne podpirajo, ker ji ne želijo dajati potuhe, bodo pa državotvorna opozicija. Od vlade se bistveno razlikujejo v odnosu do državnega premoženja. So proti državnemu financiranju zasebnih vrtcev in šol, uvajanju šolnin. Uvedba individualnih pokojninskih računov bo po njihovem prepričanju prinesla varno starost samo privilegiranim skupinam, konkurenčne zdravstvene zavarovalnice pa bodo zgolj razdrobile že tako malo denarja za zdravstvo, je Veber našteval razloge, zakaj socialdemokrati te vlade ne podpirajo.

Predsednik opozicijske PS Zoran Janković je najbolj izkušeni vladi, ki jo Slovenija premore, kot je Janševo vlado opisal poslanec NSi Matej Tonin - Tonin je tudi Karla Erjavca ocenil kot velikega diplomata - zaželel srečo. Meni, da ima predsednik vlade pravico, da si izbere ekipo, s katero bo vladal. Prepričan je sicer, da samo z varčevalnimi ukrepi ne bo mogoče odpraviti 800-milijonske luknje v proračunu, zato bo potrebno, tudi z dvigom DDV najti denar za nove naložbe. Ob tem je Janković še dejal, da si želi, da nova vlada ne bi izvajala kadrovskega cunamija, posegala v svobodo medijev, pritiskala na tožilstvo in sodnike, kakšen odnos do človekovih pravic bo imela, pa bo jasno videti v njenem ravnanju ob referendumu o družinskem zakoniku. Ne glede na to, ali bodo podpisali za zdaj njim še ne ponujeno partnerstvo za razvoj, bodo v PS podprli vse Janševe predloge, ki bodo dobri.