Na usposabljanju policisti predvsem obnovijo znanje predpisov, ki urejajo varnost na smučišču. Velik poudarek je tudi na praktičnemu delu izobraževanja, pri čemer urijo postopke ogleda kraja nesreče ter ogleda smučarskih prog in zaščite najbolj nevarnih delov. Poleg tega izpopolnjujejo tehnike smučanja, je pojasnil Alojz Sladič iz sektorja splošne policije v upravi uniformirane policije, ki vodi usposabljanje.

V Sloveniji deluje nekaj preko sto policistov smučarjev, od tega jih je pet na policijski postaji v Kranjski Gori, kjer sta na smučišču običajno prisotna dva, ko je obiskovalcev več, pa jima na pomoč priskočijo še preostali. Tako policisti svoje naloge na smučiščih opravljajo predvsem takrat, ko so smučišča bolje obiskana, to je med vikendi, prazniki, počitnicami in ko se na smučiščih ali ob njih odvijajo prireditve.

Temeljna izhodišča za delo policista na smučišču so preventivno delovanje z osveščanjem in opozarjanjem, sodelovanje z nadzorniki smučišč in inšpektorji ter odkrivanje hujših kršitev na smučišču, kot so smučanje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Poleg tega policisti na smučiščih opravljajo oglede kraja nesreč s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtjo.

Alkohol ne sodi na smučišča

Lani so policisti opravili 45 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih sta bila pozitivna dva. "Alkohol ne sodi na smučišča, saj je smučanje pod vplivom alkohola nevarno. Smučar ne obvladuje hitrosti in nesreča je hitro tu," je opozoril Sladič. Če policist pri smučarju ugotovi višjo koncentracijo alkohola od dovoljene meje, mu vzame vozovnico in ga oglobi.

Kot je poudaril Sladič, bodo letos število preverjanj alkoholiziranosti še povečali, predvsem pri udeležencih nesreč na smučiščih. Poleg tega policisti opravljajo tudi preizkuse na prisotnost drog pri smučarjih, vendar evidenc negativnih preizkusov ne vodijo, zaenkrat pa še niso odkrili smučarja, ki bi bil pod vplivom prepovedanih drog.

Poseben poudarek so na tokratnem usposabljanju dali tudi ogledu kraja nesreč na smučiščih. V pretekli smučarski sezoni je policija obravnavala 25 nesreč z lahkimi in 41 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami ter dve nesreči s smrtjo. V letošnji smučarski sezoni od 1. novembra do 31. januarja pa so policisti zaenkrat obravnavali štiri nesreče z lahkimi in deset nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

Varnost na smučiščih se izboljšuje

Sladič sicer ocenjuje, da je na slovenskih smučiščih varnost dobra. "Vse bolj je vidno zavedanje upravljavcev smučišč o pomenu varnosti. Nenazadnje večja varnost privabi tudi več smučarjev," je prepričan. Kot je pojasnil, varnost zagotavljajo z nadzorniki smučišč, veliko vlogo pa predvsem s preventivno dejavnostjo in opozarjanjem odigrajo tudi policisti.

Varnost na smučiščih se hkrati izboljšuje zaradi spremembe zakonodaje v zadnjih letih. Tako se na primer uvedba obvezne čelade za otroke, mlajše od 14 let, odraža tudi pri nošnji čelade odraslih smučarjev. Temu primerno so posledice nesreč manjše, je pojasnil Sladič in dodal, da najpogostejši vzrok nesreč še vedno ostaja prevelika hitrost.