Mestni svetniki so te dni sprejeli osnutek novega odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, predlog pa bodo verjetno marca, kar pomeni, da bo takrat tudi začel veljati.

Po novem se bodo med drugim spremenile tudi globe za tiste, ki brskajo po smeteh in odnašajo odpadke. Kot piše Žurnal24, je v osnutku odloka predvideno, da bodo posameznika za tako početje oglobili za dva tisoč evrov - do zdaj je bila kazen sto evrov. Dva tisoč evrov kazni pa bo moral plačati tudi tisti, ki ga bodo inšpektorji MOL zalotili, da je odpadke na primer odložil kar ob zabojniku. Za mešanje bioloških odpadkov z drugimi komunalnimi odpadki, lepljenje plakatov ali risanje po smetnjakih pa bo kazen po novem nižja – globa bo odslej namesto 400, 200 evrov.

Na občini in v javnem podjetju Snaga so za brezplačnik pojasnili, da namen glob ni, da se jih na vsak način predpisuje, ampak bolj služijo kot opozorilo uporabniku, da ločeno zbira in odlaga komunalne odpadke. Če bo uporabnik ta določila spoštoval, je skrb o visokih ali majhnih globah odveč.

Po osnutku odloka bo Snaga odpadke iz samostojnih gospodinjstev odvažala le še enkrat na tri tedne. Brezplačnik razkriva, da bo po novem odloku vsaka hiša poleg črnega zabojnika za mešane komunalne odpadke in rjavega za biološke dobila zabojnika za papir in embalažo.

Uporabniki trenutno ločujejo 40 odstotkov odpadkov, cilj pa je med 70 in 80 odstotki. Skratka, namen novega odloka je, da bi uporabniki čim več odpadkov ločevali sami, kar bi lahko ceno storitev Snage znižalo.