Nadzorna komisija stranke SDS je v ponedeljek, na predlog izvršilnega odbora mestnega odbora SDS Ljubljana, v skladu s statutom, iz stranke izključila Marjana Cerarja. V SDS so pojasnili, da so Cerarja izključili, ker je kršil statut SDS, ta pravi, da so bili razlogi drugačni.

"Izključili so me iz SDS,“ je za Žurnal24 povedal Marjan Cerar. Napovedal je že pritožbo na državno komisijo, če pa bo izključitev obveljala, bo pisal generalnemu sekretarju in predsedniku Evropske ljudske stranke (članica te je SDS), kakor tudi sami nemški kanclerki Angeli Merkel.

Cerar pravi, da je glavni vzrok za njegovo izključitev pozitivna ocena Gregorja Viranta, poleg tega pa je dan po parlamentarnih volitvah, torej 5. decembra, na kakšnih 150 spletnih naslovov poslal pismo, v katerem je izrazil mnenje, naj Janez Janša odstopi z mesta predsednika stranke SDS.

Kot so pojasnili v SDS, lahko člana SDS na pisno obrazložen predlog najmanj 15 članov ali katerega koli organa SDS izključi nadzorna komisija občinskega odbora SDS, ki mu član pripada. Član SDS je lahko izključen, če ne upošteva pri svojem delovanju statuta SDS, pravilnikov, poslovnikov, sklepov organov SDS in drugih pravil ter zaradi tega nastane bistvena moralna ali materialna škoda.

Izključijo ga lahko tudi, če pri svojem političnem delu namerno ravna v nasprotju s programom in interesi SDS ter s svojimi stališči in delovanjem povzroča politično škodo SDS.

Kot so še povedali v SDS, se je Cerar pritožil na drugostopenjski organ. O njegovi pritožbi pa bo odločil nadzorni odbor SDS.

Marjan Cerar je sicer v javnosti znan predvsem kot nekdanji dolgoletni direktor podjetja Belinka in nekdanji predsedniški kandidat.