Tudi za danes in za ponedeljek so meteorologi za večji del države izdali drugo najvišjo stopnjo vremenskega opozorila, a tokrat ne zaradi vetra, pač pa zaradi nizkih temperatur, ki se vsaj do srede razen na Goriškem in ob morju ne bodo dvignile nad minus pet stopinj Celzija. Nočne temperature bodo v večjem delu Slovenije pod minus 10 stopinjami.

Ponekod po državi je sicer do jutra zapadlo še nekaj novega snega. Po nižinah ga je tako po podatkih agencije za okolje največ zapadlo v Kočevju, kjer je skupna višina snežne odeje 18 centimetrov, in na Brniku, kjer so namerili 16 centimetrov snega.

Brez večjih težav

Večjih težav v prometu novozapadli sneg za zdaj ne povzroča. Ponovno bo po napovedih agencije za okolje snežilo v torek, vendar pa količina padavin ne bo velika. Nekaj več snega naj bi padlo v vzhodni polovici Slovenije, v noči na sredo pa bo sneženje ponehalo.

Kljub napovedim močna burja v preteklih dneh, ki je v sunkih dosegala hitrost 170 kilometrov na uro, ni povzročala večjih težav prebivalcem Vipavske doline. Medtem ko so vozniki tovornih vozil čakali na izboljšanje razmer, pa so več dela imeli dežurni delavci Elektra Primorska, ki so odpravljali okvare na daljnovodih, in člani Civilne zaščite, ki so občanom pomagali predvsem z vrečami peska, s katerimi so obtežili strehe.

Kljub temu je močan veter poškodoval več streh, zlasti novogradenj, ki so bile pokrite z neprimerno kritino za območje z močno burjo ali imajo ravne strehe.

Zaledenelo jezero v Preddvoru (Foto: Miran Šubic).

Poledenela reka Krka

Zaradi izjemno nizkih temperatur je reka Krka danes na določenih delih poledenela, mnogi Novomeščani in prebivalci drugih krajev ob njej pa ne pomnijo, kdaj se je nazadnje zgodilo kaj takšnega. Bralka nam je posredovala nekaj fotografij poledenele Krke, ki si jih lahko ogledate v naši fotogaleriji.

V hudi zimi leta 1929 je dolenjska reka tako zamrznila, da je bilo na območju Novega mesta mogoče drsati na njej in se prek nje sprehoditi na drugi breg. Glede na to, da nas čaka še vsaj teden (tudi še bolj) mrzlega vremena, bi se lahko letos zgodilo podobno.

Preberite še:

Smrtne žrtve in motnje v prometu: Ostra zima še naprej povzroča težave po Evropi

Meteorologi niso presenečeni