10. Omejitev gotovinskih plačil v Italiji povzroča preglavice tudi slovenskim kupcem

V sosednji Italiji zaradi boja proti korupciji in pranju denarja že dva meseca ni več mogoče z gotovino poravnati računa, višjega od tisoč evrov. Če se torej odpravljate po večjih nakupih na italijansko stran meje, obvezno s seboj vzemite debetno ali kreditno kartico.

9. Pater: Krivci za cerkveni finančni polom naj odstopijo

Pater Bogdan Knavs, gvardijan frančiškanskega samostana na Sveti Gori nad Gorico in rektor tamkajšnje bazilike se je v pismu Komisiji Pravičnost in mir zavzel za to, da odgovorni za finančno polomijo mariborske nadškofije prevzamejo osebno krivdo in malim delničarjem povrnejo škodo.

8. Janković: Virant je bil dober obvod za oblikovanje vlade, kot jo imamo zdaj

Nesojeni predsednik vlade Zoran Janković je v intervjuju za PlanetSiol.net spregovoril o tem, da je bil Gregor Virant dober obvod za oblikovanje sedanje vlade, sam se ne čuti poraženca, niti se nima za slona v trgovini s porcelanom. O morebitni kandidaturi za ljubljanskega župana se ni izjasnil.

7. Koalicija razuma? Ho, ho, ho!

Tanja Lesničar Pučko se v svoji kolumni lotila kraje tajnih posnetkov sej vlade, ki bi povsod drugje pomenile škandal brez primere, Pahorjeva vlada pa je zgolj skomignila z rameni in se z iskanjem vohunov ni kaj dosti ukvarjala.

6. Svetlana Makarovič o tem, da zna na koncu na Madžarskem teči kri, v Sloveniji pa slina

Publicistka je za Mladino povedala, da stoji za izrečenimi besedami o sovraštvu do slovenske katoliške cerkve. Po njenem se vse bolj približujemo Orbanovi Madžarski, a jo za Madžare ne skrbi, ravno nasprotno pa čuti za Slovence.

5. Neverjetno: "Slovenec" v ZDA v zadnjih sekundah dosegel avtokoš in stal ekipo zmage

Da bi aktiven športnik zamešal stran igrišča, proti kateri mora igrati, se res ne zgodi pogosto. Če pa gre še za zadnje sekunde izenačene tekme in je tragični junak še slovenskega rodu, potem se res ne gre čuditi, da je omenjeni posnetek te dni eden najbolj gledanih na slovenskem spletu.

4. Tožilčeve muke ob zasliševanju Walterja Wolfa

Ponedeljkovega nadaljevanje sojenja v zadevi Patria se je udeležila vsa peterica obtoženih, bolj kot to pa so bile presenetljive težave očitno slabo pripravljenega tožilca Andreja Ferlinca, ki so ga zagovorniki obtoženih vseskozi opozarjali na nepravilno postavljena vprašanja.

3. Veleposlanica v Tokiu se opravičuje: ACTO sem podpisala iz čiste malomarnosti

Slovenska veleposlanica na Japonskem Helena Drnovšek Zorko, ki je v imenu naše države v Tokiu podpisala sporni sporazum Acta, se je opravičila, ker je opravila svojo službeno dolžnost, ne pa tudi državljanske in je svoj podpis prispevala, ne da bi dobro pomislila, kaj sploh podpisuje.

2. Madžarska skozi zadnja vrata

Kolumne Vlada Miheljaka so, tako kot tudi druge Dnevnikove kolumne, z začetkom meseca postale plačljive, tako da vam kaj več o njeni vsebini na tem mestu ne moremo izdati.

1. Nadaljevanje sojenja v zadevi Patria: "Farsa, konstrukt, tožilska stiska in svinjarija"

Zelo je odmevala izjava soobtoženega Antona Krkoviča, ki je pred začetkom obravnave dejal, da so sedaj, ko je Janez Janša postal mandatar, "vsi resni razlogi za proces minili" oziroma da "ni razlogov, da bi proces trajal naprej". Sama obravnava je minila v znamenju zaslišanja Walterja Wolfa in že omenjenih težav tožilca.

Preglede preteklih tednov najdete tukaj.