"Izredno sem zadovoljen, da je po devetmesečni intenzivni preiskavi Olafa prišlo do take odločitve," je za STA danes povedal Thaler. Sam je takšen razplet napovedal že v marcu, "vendar je seveda potrebno, da organ, ki je resen in svoje delo temeljito opravi, pride do take ugotovitve", pravi evropski poslanec.

Ob tem Thaler pričakuje - in je prepričan, da njegovo mnenje deli tudi kritična javnost - da svoje končne ugotovitve čim prej podajo tudi slovenski preiskovalni organi. Spomnil je, da je svojo polno pripravljenost na sodelovanje slovenskim organom izrazil že marca lani, a se od takrat praktično nič ni zgodilo. "Mislim, da to ni dobro za občutek pravne države in da tako javnost kot jaz osebno upravičeno pričakujemo, da se zadeva formalno zaključi na pravičen način."

Odločitev pričakuje čim prej, tudi zaradi medijske razvpitosti primera. "Sicer se ustvarja občutek, da nekje obstaja interes, da se stvari zavlačujejo in ne pride do končne odločitve," pravi Thaler.

Thalerja je marca lani britanski tednik Sunday Times obtožil, da naj bi sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Evropski poslanec je obtožbe odločno zanikal, vendar vseeno odstopil. Sunday Times je poročal o tem, kako so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi video posnetki.

Olaf je v petek v sklepu o primeru zapisal, da na Thalerjevi strani ni ugotovil kršitev. V sporočilu za javnost je navedel, da je Thaler z uradom polno sodeloval, medtem ko Evropski parlament ni nudil potrebne podpore. Ker Olaf od Evropskega parlamenta ni pridobil potrebnih elektronskih podatkov in ni mogel opraviti pogovorov s pričami, posledično ni mogel opraviti obsežne administrativne preiskave, zato njegove ugotovitve temeljijo na omejenih informacijah, so še zapisali v uradu.