Protestniki so se s transparenti s Kongresnega trga, kjer so imeli nekateri na odprtem mikrofonu tudi govore, sprehodili do DZ, nato do poslopja vlade RS, zatem so se odpravili pred ameriško veleposlaništvo, od tam pa nadaljevali pot proti borzi in Telekomu Slovenije. Pred Telekomom so ponudnika interneta pozvali, naj se tudi sam upre Acti.

Kot je pojasnil pobudnik dogodka Grega Plemenko, še ni znano, kdaj se bo protest zaključil, prav tako ni znana pot protestnikov. Izpred poslopja državnega zbora so sicer odšli tudi pred ameriško veleposlaništvo. "Zakaj smo tukaj? Zato, da pokažemo, kaj so naredili na skrivaj, ne da bi obvestili ljudi, slišali smo tudi, da celo novinarji o tem niso smeli poročati," je ob začetku shoda pojasnil Plemenko in dodal: "To je sramota za vlado, za slovenski narod in tega ne smemo dovoliti".

Protestniki - nekateri so nosili tudi značilne maske gibanja Anonymous - so na shod prišli s transparenti, prek mikrofona pa so lahko povedali, zakaj so na protestu in kaj jih moti pri Acti. Med drugim je bilo tako na shodu s strani protestnikov slišati gesla "To ni Severna Koreja, to je Evropa, kao", "Tu smo zato, da vidijo, da Acte nočemo", "Smrt kapitalizmu, svoboda narodu", ...

Shodu se je pridružilo tudi gibanje 15o

Shodu se je pridružilo tudi gibanje 15o. Kot je pojasnil aktivist Andrej Kurnik, gre za nasprotovanje poskusom, da se privatizira stvari, ki se jih ne da.

"Stvari, ki so skupna blaginja in bi morala biti dediščina človeštva, kot sta znanje in kultura ter podobno. Acta skuša uveljaviti zastarele oblike zaščite intelektualne lastnine in to je mogoče le na način uvedbe cenzure na internetu," je poudaril Kurnik in dodal, da je ta bitka povezana proti finančnim institucijam, saj gre za podobne mehanizme in poskuse razlaščanja skupnega bogastva.

Kot je še pojasnil Plemenko, se je v Mariboru protestnega shoda udeležilo okoli 100 ljudi.

Na spletnem družbenem omrežju Facebook je na strani, ki poziva k udeležbi na shodu, udeležbo sicer potrdilo preko 9100 oseb, možnost udeležbe pa še dodatnih 3400. Manjše število udeležencev od napovedanega je moč pripisati tudi izjemno nizkim temperaturam, čeprav so Anonimni že pred dnevi sporočili, da bo udeležba najverjetneje precej manjša kot to napovedujejo številke na Facebooku.

Acto je doslej podpisalo 22 članic EU, tudi Slovenija, v nekaterih postopki še tečejo. Dokument gre zdaj v obravnavo v Evropski parlament, ki ga mora ratificirati, nato pa bo sledila še ratifikacija v nacionalnih parlamentih članic unije, torej tudi v DZ.

Napad Anonimnih na NLB

Spletne strani skupine NLB, ki so bile danes nekaj ur nedostopne, so bile tarča Anonimnih, je potrdil pripadnik slovenskega dela gibanja Anonimnih, ki je želel ostati neimenovan. Po poročanju RTV Slovenija je bilo moteno tudi delovanje nekaterih bankomatov.

Kot so pojasnili v Novi Ljubljanski banki (NLB), je bila banka dopoldne tarča napada v obliki izjemno povečanega števila istočasnih dostopov do spletnih storitev banke. Zato so bile zaradi preobremenjenosti nekaj časa (od približno 10. do približno 11. ure) nedostopne spletne strani banke, NLB Klik in NLB Proklik.

Nedostopna spletna stran Nlb.si nekaj minut po 11. uri

Trenutno so spletne strani in storitve NLB Klik in NLB Proklik dostopne, vendar imajo lahko posamezni uporabniki različnih ponudnikov interneta občasno še vedno težave pri dostopanju. "Položaj oziroma dogajanje ves čas skrbno spremljamo," so še poudarili v NLB.

Pripadnik slovenskega dela gibanja Anonimnih je pojasnil še, da bodo danes še napadali spletne strani NLB.

Spletni strani slovenske vlade in kabineta predsednika vlade zaenkrat delujeta brezhibno. Omenjena skupina se namerava tudi na takšen način pridružiti protestu proti slovenskemu pristopu k Acti.