Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi bodo imele v vladi po dva ministra, SDS pa štiri. Med slednjimi so trije poslanci SDS. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo vodil Andrej Vizjak, ministrstvo za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ministrstvo za notranje zadeve pa poslanec Vinko Gorenak. Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport bo prevzel Žiga Turk. Kandidat Liste Virant Janez Šušteršič bo, če bo lista ministrov v DZ dobila podporo, vodil ministrstvo za finance, Senko Pličanič pa ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Predsednik SLS Radovan Žerjav bo vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi Ljudmila Novak bo prevzela ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo. Ministrstvo za zunanje zadeve bo vodil predsednik DeSUS Karl Erjavec, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa je kandidat DeSUS za ministra za zdravje.

Najmanjša doslej

Kot je poudaril Janša, je to najmanjša ministrska ekipa doslej, ob čemer pa ocenjuje, da je njeno število dovolj operativno, da bo glede na izzive, ki nas čakajo, sposobna sprejemati odločitve v realnem času. Vse koalicijske stranke imajo po besedah mandatarja v ministrski ekipi realno težo, vsaka ima vsaj dve mesti v vladi, kar pomeni, da "imajo vsi realno odgovornost tako za uspehe in rezultate vlade kot tudi obratno". V ekipi je po Janševih besedah kar nekaj imen, ki so že bili ministri, kar pa je potrebno zato, ker "dolgega časa za uvajanje glede na težave, ki jih je treba reševati, preprosto ne bo".

Odzivi na ministrsko ekipo: Dvomi v Erjavca, kulturnike spreletava srh

"To je ekipa, ki je sestavljena na podlagi kompromisov in najboljša možna v realnih razmerah," je poudaril. Predstavitve ministrskih kandidatov in kandidatke bodo v DZ predvidoma prihodnji teden, ministrsko ekipo pa naj bi potrjevali prihodnji petek. Pred to ekipo je po Janševih besedah zagotovo najtežja naloga po osamosvojitvi Slovenije. "Vsi veste, da to delo ne bo lahko, ekipa pa je na to solidno pripravljena," pravi in pojasnjuje, da je ekipa podpisala koalicijsko pogodbo, v kateri je določila zelo konkretne, merljive in preverljive cilje.

Vladne prioritete

Kot je pojasnil Janša, se bo vlada takoj lotila priprave in sprejetja rebalansa proračuna, drugi korak pa bo predlog novega socialnega sporazuma, s katerim želijo "v socialnem dialogu začrtati pot Slovenije iz krize, se dogovoriti o porazdelitvi bremen in začrtati pot čim hitrejše vrnitve k normalnemu razvoju". Mandatar ne pričakuje ustavne presoje zakona o vladi. Če bi se zgodila, bi bilo to "nagajanje".

Slovenija si namreč po njegovih besedah ne more privoščiti tega luksuza, da bi zaradi različnih mnenj o organizaciji resorjev čakali s sestavo vlade, v tem času pa gledali kopičenje težav. Prav tako po Janševih besedah le z zakonom o državni upravi tožilstva ne morejo vrniti na ministrstvo za pravosodje, temveč bi morali spremeniti tudi zakon o vladi. S tem se, pravi, "zagotovo ne bomo ukvarjali prihodnji teden, je pa koalicija odprta za strokovne argumente", ki jih bodo proučili in "ravnali tako, kot bo najbolje za vse".

Vse kompetence

Izvršni odbor (IO) DeSUS je danes dopoldne kot kandidata za zunanjega ministra potrdil Erjavca, kot kandidata za ministra za zdravje pa Gantarja. Kot je po seji povedal Erjavec, je izvršni odbor sklep - ob enem vzdržanem glasu - sprejel soglasno. Po strankinem statutu je namreč IO tisti, ki določi kandidate za ministre, je pojasnil Erjavec in dodal, da je zadovoljen tako z razdelitvijo ministrskih mest, kot z delitvijo položajev v DZ.

Erjavec ocenjuje, da ima vse kompetence za vodenje ministrstva za zunanje zadeve. Pojasnil je, da je že kot minister za obrambo, pa tudi pozneje kot okoljski minister aktivno deloval na mednarodnem polju, sodeloval na različnih mednarodnih srečanjih, nekatera so tudi organizirali. Nenazadnje pa je rojen v tujini, se tam šolal in tudi živel v Bruslju, ki je danes središče EU. Čas in delo pa bosta pokazala, ali ima potrebne kompetence in če je bila odločitev mandatarja, da ga predlaga za zunanjega ministra, pravilna, je dejal Erjavec.

Foto: Luka Cjuha

Ne verjame v strokovne vlade

Na pomisleke, da je ministrska ekipa sestavljena bolj politično kot strokovno, je Erjavec odgovoril, da je vsaka vlada politična. Sam ne verjame v strokovne vlade, ker bi to potem bile tehnične vlade. "Vlada je politični organ in povsem normalno je, da vlado sestavljajo politični ljudje. Minister mora biti politik, zato ima za seboj svetovalce, službo ministrstva, ki ministru svetujejo in tudi pripravljajo predloge, ki so pomembni v strokovnem smislu," je še dodal Erjavec.

Sicer pa je predsednik DeSUS povedal, da so se dogovorili, da bodo predsedniki strank, ki bodo sodelovali v prihodnji vladi, hkrati tudi njeni podpredsedniki. S tem po njegovih besedah prevzemajo večjo odgovornost. "Tako da v bistvu si predstavljam, da bo ta vlada vodena kolektivno," je dodal. Pojasnil je tudi, da Lista Virant ne bo imela svojega podpredsednika vlade, saj je predsednik te stranke na čelu zakonodajne veje oblasti.

Čeprav je v javnosti govora tudi o izstopih iz stranke zaradi odločitve, da DeSUS vstopi v Janševo koalicijo, pa njen predsednik navaja, da je do tega trenutka izstopilo 23 članov, a so hkrati dobili tudi približno toliko novih.

Z Janšo dosegli vse

Po Erjavčevih besedah so se v DeSUS za vstop v koalicijo odločili, da bi "deblokirali politično situacijo", ki je nastala, ko relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ni dobil zadostnega števila glasov za mandatarstvo. Vse, kar so dosegli v pogajanjih s Pozitivno Slovenijo, pa so dosegli tudi v koalicijski pogodbi strank, ki naj bi sestavljale prihodnjo vlado Janeza Janše.

V Janševi vladi le ena ženska: Ministrska ekipa tik pred potrditvijo

Dosegli so, da v letu 2013 ne bo zamrznitve pokojnin, da se bodo te usklajevale po veljavnem zakonu z rastjo plač, če bo zakon spremenjen, pa v razmerju 60 odstotkov z dejansko rastjo plač in v 40 odstotkih z rastjo življenjskih stroškov. V koalicijski pogodbi jim je uspelo doseči tudi subvencije za pripravništvo, da se bo vsako leto zgradilo en dom starejših, dosegli pa so tudi razmejitev javnega zdravstva z zasebnim, je nanizal Erjavec.