Fiskalna pogodba cilja na krepitev ekonomske in monetarne unije preko večje javnofinančne discipline. Za njuno izpolnitev pogodba uvaja zahtevo po uvedbi javnofinančnih pravil na nacionalni ravni, zahteve po tesnejšem usklajevanju ekonomskih politik ter dogovor o okrepljenem upravljanju območja evra.

Fiskalno pogodbo je treba v Sloveniji po besedah premiera, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja jemati izjemno resno, jo po podpisu ratificirati in uveljaviti. Čas za njeno uveljavitev bo pri tem pomembna kategorija, saj se bo v nasprotnem primeru Slovenija lahko spremembam zgolj prilagajala. S prevzemom polnih pooblastil s strani nove vlade se po Pahorjevih besedah obeta možnost, da se Slovenija priklopi na čas, ki je bil izgubljen od napovedi referenduma za pokojninsko reformo januarja lani.

Vlada bo Tosami za ohranitev 400 delovnih mest v družbah Tosama in Intos za obdobje enega leta dodelila 897.720 evrov subvencij, za tržno, tehnološko, kadrovsko in informacijsko prestrukturiranje pa 584.542,50 evra subvencij. Dodelila ji bo tudi državno poroštvo za dolgoročna posojila v skupni višini štiri milijone evrov za obdobje sedmih let z vključenim dvoletnim odlogom plačila glavnice. V zameno vlada med drugim zahteva dokapitalizacijo Tosame v višini najmanj milijona evrov.

Na predlog ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vlada Tanjo Strniša s 6. februarjem razrešila s funkcije državne sekretarke na ministrstvu. S funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo pa je z 10. februarjem razrešila Janka Burgarja, ki je za razrešitev zaprosil sam.

Tri pogodbe s področja železnic

Vlada je sprejela tri pogodbe s področja železnic, ki jih bo kot naročnik za obdobje od 1. januarja do 30. junija letos sklenila z družbo SŽ - Infrastruktura kot upravljalcem. Gre za pogodbo o opravljanju obvezne gospodarske javne službe vzdrževanja javne železniške infrastrukture (z njo zagotavlja sredstva v višini 34 milijonov evrov), za pogodbo o opravljanju obvezne gospodarske javne službe vodenja železniškega prometa (18 milijonov evrov) ter pogodbo o upravljanju, vodenju in izvedbi vzdrževalnih del na železniških potniških postajah in postajališči (2,75 milijona evrov). Za drugo polovico leta bodo sklenjeni aneksi k pogodbam po sprejetem rebalansu proračuna za 2012.

Vlada je sklenila, da je za prevoze v železniškem potniškem prometu, ki se opravljajo v okviru obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu po progah javne železniške infrastrukture, izvajalec SŽ - Potniški promet za voznoredno obdobje 2011/2012 oproščen plačevanja uporabnine.

Zaradi prenosa nalog regulatornega organa na področju železniškega prometa z ministrstva za promet na Apek je vlada sprejela sklep o aktiviranju proračunske postavke in prerazporeditev pravic porabe prometnemu ministrstvu. V zvezi s tem je sprejela tudi ustrezne spremembe in dopolnitve sklepa o ustanovitvi Apeka.

Sprememba programa spodbujanja konkurenčnosti

Vlada je sprejela spremembo programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore Pokolpju v obdobju 2011-2016 s ciljem učinkovitejšega reševanja gospodarske situacije in visoke stopnje brezposelnosti na območju Pokolpja. Sprememba omogoča izvedbo drugega javnega razpisa za spodbujanje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest v čim krajšem možnem času.

Vlada je obravnavala program financiranja državnega proračuna za 2011, ki med drugim določa pogoje za izvedbo transakcij za upravljanje z državnim dolgom. Poročilo o zamenjavah državnih obveznic v letu 2011 obsega informacijo o transakciji zamenjave obveznic RS33 za obveznice RS59. Drugih transakcij upravljanja z državnim dolgom država lani ni izvedla.

Vlada je potrdila končni obračun in končno višino sredstev za popotresno obnovo objektov v Posočju po potresu 12. julija 2004 v skupni višini 1,5 milijona evrov.

Vlada je sprejela tudi spremembe več uredb: o izvajanju operativnega programa za razvoj ribištva v Sloveniji za obdobje 2007-2013, o plačilih za ukrepe osi 2 iz programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 v letih 2010-2013, o posebnih varstvenih območjih (območjih Natura 2000) ter o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode. Sprejela je tudi spremembe uredbe o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči, ki bo omogočila uporabo dveh novih instrumentov pomoči, in sicer davčnih olajšav in garancij na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo.

Potem ko je vlada dala soglasje k programu dela in finančnemu načrtu Apeka za leto 2012, je danes dala soglasje k tarifi o plačilih za izvajanje poštnih storitev za letos in soglasje k tarifi o o vrednosti točke za leto 2012 za plačilo na podlagi obvestila, za plačilo za uporabo radijskih frekvenc in za plačilo za uporabo elementov oštevilčenja. Tarife ostajajo na enaki višini kot lani.

Vlada je izdala soglasje k programu dela in finančnemu načrtu javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes) za letošnje leto. Predvidena višina proračunskih sredstev za Arnes je dobrih 5,7 milijona evrov, od tega milijon evrov za investicije, ostalo pa bo šlo za redno dejavnost.

Izdala je uredbo o ratifikaciji spremembe sporazuma o ustanovitvi Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter ratificirala tretje spremembe statuta Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in spremembe statuta IMF o reformi izvršnega odbora.