Po zadnjih neuradnih informacijah bi iz kvote ministrstev, ki pripadajo SDS, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve lahko prevzel Andrej Vizjak, kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport pa naj bi bil Žiga Turk.

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi prevzel poslanec SDS Vinko Gorenak, ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa naj bi vodila ali poslanec SDS Zvonko Černač ali evropska poslanka Romana Jordan Cizelj. Po novem se kot možnega kandidata za ministra na tem resorju omenja še Vitoslava Türka.

Čeprav se je predsednika DeSUS Karla Erjavca omenjalo v različnih kombinacijah, naj bi po zadnjih informacijah le postal minister za zunanje zadeve, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa minister za zdravje. DeSUS naj bi o svojih ministrskih kandidatih odločal v petek.

So pa že znana imena kandidatov za ministre iz vrst SLS in NSi, saj so jih že potrdili tudi organi obeh strank. Predsednik SLS Radovan Žerjav bi tako vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi Ljudmila Novak naj bi prevzela ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo.

Zakon o vladi začne veljati v soboto, takoj zatem pa se lahko listo ministrskih kandidatov vloži v parlamentarno proceduro.

Svet Liste Virant Šušteršiča in Pličaniča potrdil kot strankina kandidata za ministra

Svet Liste Virant je za strankina kandidata za ministra v novi vladi potrdil Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča. Če bo ministrska lista mandatarja Janeza Janše v DZ dobila podporo, bo Šušteršič postal minister za finance, Pličanič pa minister za pravosodje in javno upravo.

Šušteršič je izredni profesor ekonomije na Fakulteti za management Koper. Sodeluje tudi na zasebnih Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in Mednarodni fakulteti za poslovne in družbene študije v Celju. Bil je direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj med letoma 2001 in 2007 ter podpredsednik odbora za reforme in nacionalni koordinator za Lizbonsko strategijo. Od 2005 do 2007 je bil tudi podpredsednik odbora za ekonomsko politiko pri Svetu EU v sestavi finančnih ministrov (Ecofin).

Pličanič pa je izredni profesor na katedri za upravno pravo Pravne fakultete v Ljubljani. Skupaj z Rajkom Pirnatom vodita inštitut za javno upravo, zavod, ki ga je ustanovila pravna fakulteta. Je tudi član Liste Virant, ki ga je pred volitvami predstavljala kot enega izmed možnih strankinih ministrov.