Vrhunec, ki je pred pol leta izrazil upanje, da bi lahko prve bolnike zdravili na prenovljenem oddelku že v začetku prihodnjega leta, danes pravi, da se je to upanje v tem času nekoliko zmanjšalo, a še vedno obstaja verjetnost, da bi lahko zaključili dela v tem roku, če bodo vsi postopki potekali optimalno.

Pojasnjuje, da imajo že pripravljene projekte prenove ter razpisno dokumentacijo. "Tisti hip, ko bodo zagotovljena ta sredstva v proračunu, bomo lahko razpis tudi objavili," je pojasnil Vrhunec v današnji izjavi za javnost. Razpis bo po njegovih besedah najverjetneje objavljen v več fazah.

Če bo obveljala možnost, kot je bila, če bi projekt financirali s posojilom, bodo razpise vodili na UKC, pojasnjuje Vrhunec. V tem primeru po njegovih besedah ne bi smelo biti posebnih težav z zamudami. "Smo maksimalno zainteresirani, da izpeljemo vse postopke po optimalnih rokih," je dejal.

Vrhunec se ob tem zahvaljuje ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjanu Marušiču, saj da je "daleč največ naredil pri tem, da je do tega sklepa prišlo". Ob tem vladno odločitev označuje kot razumsko.

Za današnji sklep se je vladi zahvalil tudi predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Peter Černelč. Ob tem pa je to po njegovem mnenju "velika obveza novi vladi, da se bo lahko projekt odvijal, kot to pričakujemo". Tako poziva prihodnjo vlado, naj projekta ne ustavi, četudi bodo potrebni rezi v investicije ob pripravi rebalansa proračuna. Po njegovih pričakovanjih bi lahko oddelek v celoti obnovili do poletja prihodnje leto.

Na novem hematološkem oddelku se bo lahko zdravilo 36 bolnikov. Namenjen bo bolnikom z akutnimi levkemijami, ki prejemajo najintenzivnejše kemoterapije, ter bolnikom s presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe velika nevarnost. Tako bodo vse sobe imele predprostor in nameščen nadtlak filtriranega zraka, ki bo preprečeval vdor spor iz zunanjega prostora ali hodnikov. To je po Černelčevih besedah tudi največji strošek in največja tehnična zahtevnost investicije. Prepričan je tudi, da bodo našli izvajalce za ta projekt, za pripravo katerega so po njegovih besedah doslej porabili okoli 200.000 evrov.

Oddelek bodo umestili v prostore, kjer je nekdaj bil klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Tako bo treba po Vrhunčevih besedah podreti in na novo postaviti praktično vse.