Kot je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Pergama Janez Posedi, koalicijska pogodba, ki naj bi predstavljala temeljni dokument za sprejem ukrepov za izhod iz krize, "nima realnih ekonomskih temeljev, v več točkah je kontradiktorna in na ključnih mestih nejasna in nedorečena". Mandatarja Janšo zato pozivajo, naj ob predstavitvi vladne ekipe in programa "jasno odgovori na nedoslednosti v koalicijski pogodbi".

V Pergamu menijo, da iz koalicijske pogodbe ni možno razbrati, kako si koalicija predstavlja uravnoteženje javnih financ. "Tako, kot je zelo enostransko predstavljeno, ne bo možno sanirati javnih financ," meni Posedi.

"Zlato fiskalno pravilo nima v zakonodaji in v ustavi kaj iskati"

Nadalje pravi, da "zlato fiskalno pravilo nima v zakonodaji in v ustavi kaj iskati". "Zlato pravilo naj si politika zapiše v glavo in naj ga skuša realizirati, ne pa zapisati," je dejal.

Na več mestih je napovedana odprava koncesij pri javnih storitvah, vendar v Pergamu menijo, da je to zelo nevarno za dostopnost in kakovost teh storitev. Glede zdravstvenega in pokojninskega sistemu pa po Posedijevih besedah izpostavljajo "problem žaganja institucionalne solidarnosti".

Iz koalicijske pogodbe tudi ni možno razbrati, kako bo koalicija reševala vsebinske težave enotnega plačnega sistema. "Tu pričakujemo več," je dejal.

Generalni sekretar Pergama Jakob Počivavšek pa je spregovoril o poglavju trga dela, ki je po njegovih besedah v koalicijski pogodbi zapisano "izrazito nejasno". V Pergamu pogrešajo opozorilo, da je treba vse predlagane rešitve dogovoriti v socialnem dialogu.

Izpostavljajo pa tudi, da določeni predlogi sprememb glede zavoda za zaposlovanje lahko vodijo v "razgradnjo javne službe, ki jo izvaja zavod".

V Pergamu pozivajo stranko SDS, ki jo Janša vodi, naj podpiše dogovor socialnih partnerjev in parlamentarnih strank iz decembra lani, s katerim so socialni partnerji pod določenimi pogoji pristali na sprejetje zakona o interventnih ukrepih. Z dogovorom so se parlamentarne stranke, ki so ga podpisale, zavezale, da bodo v prvi polovici tega leta pripravile celotni paket varčevalnih ukrepov, jih predstavile in v socialnem dialogu uskladile potrebne reforme in spremembe za razvoj Slovenije, opozarjajo v Pergamu.

"Žal pa en mesec po podpisu omenjenega dogovora ugotavljamo, da dogovora še vedno ni podpisala stranka, iz katere prihaja mandatar za sestavo vlade Janez Janša," je dejal Posedi.

Janšo pozivajo, da dogovor podpiše in s tem potrdi pomen socialnega dialoga. Če vsebina dogovora ne bo predstavljala trdne zaveze vseh parlamentarnih strank, vključno s SDS, se tudi Pergam ne bo več čutil zavezanega k spoštovanju dogovora, ki je podlaga za socialni mir, opozarjajo.

V SDS so v odzivu na Pergamov poziv zapisali, da bodo "za dosego javnofinančne konsolidacije, temelječe na racionalnem delovanju države in javnega sektorja, takoj pristopili k socialnemu in medgeneracijskemu dialogu". "Sprožili bomo oblikovanje novega socialnega sporazuma in medgeneracijskega dogovora ter socialne partnerje povabili k sooblikovanju rešitev, ki bodo povečale blaginjo," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi SDS.