V Lipici so tako lani dodatno povečali število obiskovalcev, upad jahalnih ur pa je Rumpf na novinarski konferenci, ki je bila namenjena pregledu stanja in načrtov za prihodnost, pripisal začasnemu prenehanju izvajanja jahalne dejavnosti med letom. Družba Lipica turizem, ki je oddvojena od javnega zavoda Kobilarna Lipica, je sicer zabeležila nekoliko manj nočitev, so se pa njeni skupni prihodki dvignili s 3,4 milijona evrov v letu 2010 na 3,8 milijona v lanskem letu.

Sicer pa so po Rumpfovih besedah ponosni, da so v letu 2011 med drugim v celoti izpeljali rejski program za lipicance, da so pridobili status odobrene testne postaje za kopitarje ter da so izpeljali preizkuse delovne sposobnosti mladih kobil in žrebcev.

V Lipici, kjer so imeli ob koncu leta skupno 337 konj, so se lani lotili tudi reorganizacije treningov v okviru Lipiške jahalne šole. Med lanskimi dogodki je Rumpf izpostavil izvedbo generalne skupščine Združenja rejcev lipicancev ter izvedbo svetovnega prvenstva v vožnji z vpregami.

Direktor je naštel tudi začetek projekta Muzeja lipicanca ter obnovo številnih objektov, namenjenih konjem. Poleg tega so vzporedno investirali tudi v obnovo Golf kluba ter realizirali prvi del obnove kanalizacijskega omrežja.

Marsikateri obnovitveni projekti se prenašajo tudi v letošnje leto. Program dela za 2012 je sicer še v usklajevanju, je pa Rumpf jasen glede osrednjih ciljev. Tako nameravajo nadaljevati s strokovnim rejskim delom in reorganizacijo sistema dela v jahalni šoli ter urediti celovito zavarovano lipiško posestvo.

Med konkretnimi načrti za letos je Rumpf navedel "ambiciozen načrt" povečanja prihodkov Lipice turizem za desetino.

Glede kritik o neustrezni razmejitvi pristojnosti med javnim zavodom in družbo Lipica turizem je Rumpf spomnil, da je takšno organizacijsko strukturo pač podedoval ter da je sam že lani predlagal korenite spremembe v delovanju obeh enot. Prav tako "delitev med javnim zavodom in Lipico turizmom d.o.o. ni bila nikoli do konca izpeljana", kar jih je tudi oviralo pri delu.

Sam se tako zavzema za ponovno združitev gospodarske dejavnosti z dejavnostjo javnega zavoda v enovito organizacijsko-pravno obliko. Ugotovitve računskega sodišča so v tem smislu dobrodošle, trdi Rumpf. Hkrati pa je opozoril, da se morata o tem uskladiti kulturno in okoljsko ministrstvo, sami pa jim lahko pri tem zgolj svetujejo.

Prav tako so v javnem zavodu oblikovali predloge za celovit prostorski načrt Lipice, vendar bodo o njih v končni fazi odločale pristojne inštitucije.

O proračunskem razrezu za javni zavod je ta čas še težko govoriti, saj se obeta rebalans proračuna. V Lipici se bodo sicer zavzemali, da se ohrani dosedanji obseg sredstev za zavarovano območje izrednega nacionalnega pomena.

Rumpf se ni mogel izogniti niti novinarskim vprašanjem o sporu med njim in zaposlenimi. Direktor je pri tem citiral več dokumentov pritožb gostov na posamezne člane lipiškega gostinskega osebja. Opozoril je, da se mu dogaja podobno, kot se je prejšnjemu direktorju Matjažu Pustu. Razlog za "obračune" pa je po njegovih besedah ta, da želi urediti razmere v Lipici.

Ob tem je zatrdil, da ne razpolaga z nobeno uradno pritožbo s strani delavcev na njegov račun, da pa je prejel le eno nepodpisano pismo.