Po sobotni izvolitvi predsednika SDS Janše za mandatarja je državna volilna komisija obvestila državni zbor, da pripada pravica o nadomeščanju Janše naslednjemu kandidatu po vrstnem redu glede na dobljeno število glasov v četrti volilni enoti, Robertu Hrovatu. Hrovat, ki je bil poslanec že v prejšnjih dveh mandatih, je že podal izjavo, da je pripravljen to funkcijo ponovno opravljati.

Ima potrebno znanje in sposobnost

Položaj enega od treh podpredsednikov DZ po poslovniku pripada največji opozicijski stranki. Kot je v imenu predlagateljev kandidature Brunskoletove pojasnil Möderndorfer, je glede na to, da je koalicijska pogodba podpisana in da "so jasni obrisi, kdo je koalicija in kdo opozicija", čas, "da na podpredsedniško mesto izvolijo še poslanca iz vrst največje opozicijske stranke".

Brunskoletova, ki je bila tudi metliška županja, je po njegovih besedah specialistka s področja poslovne ekonomije in zagotovo izkazuje potrebno znanje in sposobnost. Zato, kot pravi, verjamejo, da bo uspešno in odgovorno opravljala naloge podpredsednice DZ.

74 glasov za, pet proti

Poslanka Pozitivne Slovenije, ki je bila danes izvoljena s 74 glasovi za in petimi proti, se je po izvolitvi poslancem zahvalila za zaupanje. Še pred sejo pa je novinarjem povedala, da je h kandidaturi podala soglasje, kar zanjo predstavlja izziv in tudi odgovornost. Brunskoletova se tako pridružuje dosedanjima podpredsednikoma Jakobu Presečniku (SLS) in Ljudmili Novak (NSi).

Poslanci pa so pred tem tudi potrdili, da predsednika SDS Janeza Janšo v poslanskih klopeh zamenja Robert Hrovat, ki je delo poslanca opravljal tudi že v zadnjih dveh mandatih. Po sobotni izvolitvi predsednika SDS za mandatarja Janša namreč ne more več opravljati poslanske funkcije. Pravica do nadomeščanja Janše pripada naslednjemu kandidatu po vrstnem redu glede na dobljeno število glasov v četrti volilni enoti, torej Hrovatu. Hrovat je že podal izjavo, da je pripravljen to funkcijo ponovno opravljati in se je že pridružil poslancem na današnji seji.