Šole in vrtci na severnem Primorskem ostajajo zaprti

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko je povedal, da je šlo večinoma za razkrite strehe in prevrnjene zabojnike za smeti. V vasi Planina je burja odnesla streho na stanovanjski hiši, v Ajdovščini pa razkrila streho na Srednji šoli Vena Pilona in na hangarju na ajdovskem letališču. Na Goriškem je odtrgalo nekaj reklamnih panojev, premetalo smetnjake in poškodovalo nekaj streh pri gostinskih lokalih, s pošte v Šempasu pri Novi Gorici pa so leteli kovinski deli, ki so ogrožali mimoidoče.

Šole, vrtci in nekateri javni zavodi v ajdovski in vipavski občini so tudi danes zaprti. Enako odločitev so sprejeli tudi v Mestni občini Nova Gorica, kjer so danes zaprte osnovne šole in vrtci ter glasbena šola. Vsem srednjim šolam je župan Matej Arčon poslal priporočilo za zaprtje šol, da bi se izognili morebitnim nesrečam in poškodbam.

Še največ težav je burja povzročila v prometu. Tako je bila zaprta hitra cesta Razdrto-Vrtojba med razcepom Nanos in priključkom Selo, kjer je bil prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse. Enako je veljalo na regionalni cesti Ajdovščina-Podnanos. Zaradi snega na cesti je bil prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič. Iz Vipave pa so delavci Darsa včeraj dopoldne varno do Razdrtega pospremili 12 tovornjakov, ki so bili tri dni ujeti na hitri cesti.

Polarni mraz še do srede

Še ves teden se bodo na severnem Primorskem borili z orkansko burjo, na Obali z visokimi valovi, drugje v Sloveniji pa predvsem z nizkimi temperaturami in snegom, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso). "Ti dogodki so nevarni tako za življenje ljudi kot za njihovo premoženje," opozarjajo vremenoslovci. Državna meteorološka služba je zaradi ekstremnih vremenskih razmer včeraj za vso Primorsko razglasila rdeči alarm, torej najvišjo stopnjo ogroženosti. Najverjetneje ga bodo razglasili spet v petek. Burja na Vipavskem se bo po napovedih vremenoslovcev za silo umirila šele v soboto popoldan, mraz pa medtem še ne bo popuščal. V naslednjem tednu napovedujejo tudi do -20 stopinj Celzija.

Po današnjem jutru se bodo močni sunki burje na Primorskem začasno umirili, ponovno pa se bodo okrepili v petek zjutraj in nato pojenjali po sobotnem jutru. Burja bo ponehala šele v sredini prihodnjega tedna. "Sunki vetra bodo s petka na soboto še močnejši, kot so bili včeraj," je napovedal vremenoslovec Brane Gregorčič iz Arso.

Avtoprevozniki: Protivetrni ukrepi na Vipavskem že debelo zamujajo

Na izpostavi urada za zaščito in reševanje za severno Primorsko so zato v pripravljenosti vse ekipe, zagotavlja Srečko Šestan iz urada. Vipavcem pa svetuje, da se v naslednjih dneh izogibajo dejavnosti na prostem in da tudi avtomobile spravijo pod streho. Priporoča, da z roletami in polkni zakrijejo okna in se tako izognejo razbitim steklom.

Vremenoslovci pravijo, da bo močna burja v prihodnjih dneh na Obali povzročala valove, visoke od tri in štiri metre. Ti se bodo začasno umirili danes popoldan, s petka na soboto pa bodo visoki valovi ponovno poplavljali priobalne dele. Verjetno bo poplavljena piranska punta, kjer lahko močni valovi poškodujejo tudi kakšen valobran, na brežini pa bo verjetno pristalo tudi nekaj kamenja z morja. Na srečo za zdaj plima ni visoka, zato poplav verjetno ne bo, napoveduje Janez Polajnar, vodja oddelka za hidrološko prognozo na Arso. Za primerjavo je dodal, da so bili najvišji valovi, ki so jih izmerili na naši obali v zadnjih letih, visoki 4,22 metra. Štirimetrski valovi naj bi se sicer po napovedih vremenoslovcev pojavili že včeraj popoldne, a je morje včeraj Primorcem prizaneslo. Tudi piranski gasilci večjih intervencij do zaključka redakcije niso imeli, višji valovi pa so ponekod pljusknili na kopno in zalili kak avto na piranski punti.

Poleg vetra in valov pa lahko po vsej državi v naslednjih nekaj dneh pričakujemo polarni mraz, saj se bodo temperature še spuščale. K nam prihaja fronta mrzlega celinskega polarnega zraka. "Med petkom in ponedeljkom najvišje dnevne temperature ne bodo presegle -5, nočne in jutranje temperature bodo pod -10 stopinj Celzija. Potem ko bo v soboto zapadlo nekaj snega, bodo lahko jutra še hladnejša in temperature se bodo marsikje spustile tudi pod -20 stopinj Celzija," napoveduje Gregorčič. Hladni val bo trajal vsaj do naslednje srede.