Nemška kanclerka Angela Merkel je Janezu Janši čestitala ob nedavni izvolitvi za novega mandatarja in izrazila veselje, da bosta tudi v prihodnosti razvijala odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo. "Funkcijo nastopate v času, ko se v Evropski uniji nahajamo pred gospodarskimi in finančnimi ter političnimi izzivi, ki jih lahko rešimo le s tesnim, zaupanja polnim usklajevanjem," je še zapisala v čestitki.

O spodbudni novici iz Slovenije se je razpisal tudi evropski poslanec in predsednik skupine Evropske ljudske stranke (ELS) Joseph Daul. "Sklenjena desnosredinska koalicija je izrazito proevropska in se bo prioritetno zavzela za to, da Slovenijo popelje iz krize, ki se je v času leve vlade močno poglobila. Skupina ELS bo v Bruslju z veseljem sprejela Janeza Janšo kot že 17. predsednika vlade iz držav EU, ki prihajajo iz politične družine ELS."

Janši pa so čestitke poslali še koroški deželni glavar Gerhard Dörfler, v imenu mednarodne nevladne organizacije ICD (Institute for Cultural Diplomacy) mu je čestital ustanovitelj in direktor Mark Donfried, številne čestitke pa po pisanju stranke SDS prihajajo tudi od Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Kot so iz SDS še sporočili, sta Janši čestitala tudi ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres in paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković. Dr. Stres je v svoji čestitki izrekel najboljše želje za uspešno vodenje naše države, paroh Bošković pa je izrazil prepričanje, da bo predsednik SDS na odgovorni funkciji znal delati s polno odgovornostjo in v dobro vseh državljank in državljanov Slovenije, za kar si je že doslej vedno prizadeval.

Predstavniki tujih držav predsedniku SDS želijo mnogo uspeha pri bodočem delu, državljankam in državljanom Republike Slovenije pa obilo napredka pod novim vodstvom.