V pogovoru za portal Žurnal24 je nekdanji minister za zunanje zadeve dejal, da bi se z veleposlanico, če bi bil njen nadrejeni, najprej skušal pogovoriti, če pa sporazuma, s katerim se ne bi strinjala, ne bi želela podpisati, bi to namesto nje storil kdo drug. Rupel pa meni, da diplomat odločitve vlade ne more spremeniti. Ravno to pa je v pismu javnosti poudarila tudi veleposlanica na Japonskem Helena Drnovšek Zorko, ki je v nekakšni obrazložitvi podpisa zapisala, da jo je za to zadolžila vlada in da je to del njene službe.

Posameznik ima pravico, da na določene stvari ne pristane

Rupel meni, da med človekove pravice spada tudi ta, da posameznik na določene stvari ne pristane, kakor tudi, da je diplomat v svoji službi svoboden. Vendarle pa je za Žurnal24 povedal, da se mora diplomat v službi držati določenih meril, pri čemer pa so, tako nekdanji zunanji minister, meje zelo gibljive.

Dodal je še, da je mnenje o podpisu sporazuma, ki ga je veleposlanica izrazila v javnem pismu, stvar njenega prepričanja, do katerega ima pravico, zato se mu javna objava le-tega ne zdi sporna. Za portal zurnal24 je dodal, da če bi diplomatka želela ugovarjat aktu, bi to lahko naredila, morala pa bi se dogovoriti, ali ga lahko namesto nje podpiše kdo drug. Rupel je prepričan, da je možnosti za rešitev več, da pa rešitve vedno so na voljo in so stvar dogovora.

Napoved protestov in spletnih napadov

Za soboto in nedeljo pa so v Ljubljani in Mariboru napovedani protesti proti spletni cenzuri, za isti dan pa je napovedan tudi napad na strežnik slovenske vlade. V soboto ob 12. uri se bo na ljubljanskem Kongresnem trgu in mariborskem Trgu Leona Štuklja pričel protestni shod, prisotnost pa je na facebooku potrdilo že prek 6000 uporabnikov spleta. Sicer so Anonimni sporočili, da po njihovih izkušnjah ni verjetno, da bodo vsi ti ljudje dejansko prišli na protesta.