"V prvih štirih dneh se je akciji pridružilo 25 tisoč hekerjev, računamo, da jih bo do sobote 50 tisoč," je za Žurnal24 povedal eden od pripadnikov slovenskega dela gibanja Anonimni.

V soboto ob 12. uri se bo na ljubljanskem Kongresnem trgu in mariborskem Trgu Leona Štuklja pričel protestni shod, prisotnost pa je na facebooku potrdilo že prek 6000 uporabnikov spleta. Sicer so Anonimni sporočili, da po njihovih izkušnjah ni verjetno, da bodo vsi ti ljudje dejansko prišli na protesta.

"Vlada ne more cenzurirati ljudi"

Anonimni sicer pozivajo ljudi, naj se pridružijo njihovi spletni operaciji sesuvanja strežnika slovenske vlade, pri čemer naj bi šlo za srednje veliko akcijo. "Slovenski vladi bomo dokazali, da ne more cenzurirati ljudi. To je zadnje opozorilo," še svarijo Anonimni.

Pred dnevi je Slovenija skupaj z drugimi državami EU podpisala mednarodni sporazum ACTA, ki je namenjen zaščiti intelektualnih in avtorskih pravic, vsaki državi pa odpira možnost sprejemanja zakonov, ki bodo ščitili avtorske pravice, kar je povezano tudi z varovanjem avtorskih pravic na spletu.

Anonimni napovedali napad na spletne strani slovenske vlade

Tudi pri nas protest proti sporazumu Acta, na ministrstvu zavračajo kritike

Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev za umik podpisa Acte

Slovenski avtorji, povezani v okviru Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev pod vodstvom glasbenika Zorana Predina, zahtevajo umik slovenskega podpisa oziroma pristopa k mednarodnemu sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta).

"Smatramo, da gre pri Acti za kršenje človekovih pravic, ki ga neupravičeno in nepooblaščeno v našem imenu izvajajo založniki in založbe. Gre samo za materialno korist lastnikov odkupljenih avtorskih pravic, ki resničnim avtorjem prinašajo samo drobtinice," so zapisali.

Ob tem dodajajo, da bi avtorji z razvojem interneta lahko končno sami tržili svojo glasbo in se dogovarjali o ceni s svojim občinstvom, kar bi čez noč ustavilo kakršnokoli piratstvo. "Če svetovni založniki uspejo z Acto, pa to pomeni smrt novi in neodvisni avtorski ustvarjalnosti," je zapisal Predin.