Do danes je bilo v sistem vnesenih 52.340 vlog, kar je skoraj polovica vseh decembra oddanih. Doslej pa je bilo izdanih 1130 odločb in odobrenih 2616 pravic. "Naša ključna skrb pri uvajanju sistema je, da bodo upravičenci do posameznih pravic, ki jih sistem zagotavlja, prišli pravočasno v rokih, ki so zakonsko določeni," je poudaril minister.

Računa, da bodo v tem tednu izdane odločbe za vse nove prosilce za socialno pomoč, v prihodnjem tednu pa nakazana prva izplačila prejemnikom socialnih denarnih pomoči, ki so z decembrom prvič zaprosili za to pomoč in ne prejemajo akontacij. V prvi tretjini marca bi vsem novim prejemnikom izplačali socialno pomoč v višini 260 evrov.

Svetlik se je ob tem opravičil prosilcem, "ki imajo pričakovanja in potrebe, da bi te pravice čim hitreje dobili". Hkrati se je zahvalil centrom za socialno delo in delavcem za prizadevno delo, saj številni delajo tudi popoldne, ob sobotah in ob nedeljah, da bi sistem čim hitreje zaživel.

Ob uvajanju sistema so na nekaterih centrih čakali, danes pa večinoma vsi zavzeto delajo. "Treba jim je dati priznanje za njihov napor," je poudaril minister in opozoril, da bo prihodnja dva meseca še veliko dela, nato pa se bodo stvari utekle in dolgoročno bodo centri lahko več časa posvetili posameznikom, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Rahle težave s sistemom

Kot je pojasnil minister, je sistem unikaten in ga ni bilo mogoče prej podrobno preizkusiti, ker se posamezna vprašanja in šibke točke pokažejo, ko začne delovati na polno. Tudi če bi ga uvedli pozneje, se zato temu ne bi mogli izogniti, je poudaril Svetlik in zagotovil, da so zaplete pričakovali in da noben ni takšen, da ga ne bi uspeli obvladovati. "Vsaka težava, ki se je pojavila, je bila v sorazmerno kratkem času odpravljena," je spomnil in zagotovil, da bodo v prihodnjih dneh odpravljene tudi še preostale težave. Trenutno na primer težave povzroča ročno vnašanje lastništva parcel in ugotavljanje vrednosti vozil.

"Dejstvo je, da imamo v tem prehodnem obdobju nekaj težav, zaradi obsega vseh poizvedovanj," je pojasnil generalni direktor direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš. Računa, da bodo do konca tega tedna zastoje pri pridobivanju podatkov rešili in bodo lahko strokovni delavci začeli s polno paro priznavati pravice. Škofjeloški center za socialno delo je eden najuspešnejših pri vnašanju in reševanju vlog.

Obdelati jih mora preko 4000, polovico od teh so že uspeli vnesti v sistem. Doslej so izdali 17 odločb, medtem ko je novih prosilcev socialne pomoči, ki z januarjem čakajo prvo izplačilo, v Škofji Loki 43. Direktorica centra Ivana Erman Košir je opozorila, da težave s sistemom so in da je ta še vedno rahlo nestabilen. Prihaja do občasnih izpadov, vendar se bo v zelo kratkem času sistem stabiliziral, verjame Erman Koširjeva, ki je prepričana, da bodo v tem tednu lahko izdali še preostale od 43 najbolj nujnih odločb.