10. Novi vladi zaupajmo - dokler bo to zaslužila

Svoja mnenja o tem, kaj lahko od bodoče vlade pričakujemo na različnih področjih , so podali ekonomist Igor Masten, publicistka Spomenka Hribar, poznavalka področja človekovih pravic Neža Kogovšek Šalamon ter teolog in pisatelj Peter Kovačič Peršin.

9. Janševo superministrstvo za energetske, železniške in cestne milijone

Novoustanovljeno ministrstvo za infrastrukturo in promet, ki bo bdelo nad energetiko, cestami, železnicami in elektronskimi komunikacijami je bolj ali manj edino, ki ga največja vladna stranka SDS v političnem kupčkanju ne želi prepustiti nobeni od ostalih strank nove koalicije.

8. Predsednik Türk meni, da Janša nima polne legitimnosti za sestavo vlade

Predsednik republike Danilo Türk je sredino tiskovno konferenco sklical natanko ob času, ko se je v DZ podpisovala koalicijska pogodba. Povedal je, da ne bo predlagal novega kandidata za mandatarja, Janez Janša pa po njegovem nima polne legitimnosti za sestavo vlade.

7. Stranka SDS se je obregnila ob "kvazilevičarsko bluzenje" na Studiu City

Med ponedeljkovo oddajo Studio City so na uradnem twitter računu stranke SDS spraševali „Koliko časa bomo še odjemalci električne energije plačevali kvazilevičarska bluzenja na Studio City?“

6. Barje pogoltnilo Lidl na Rudniku

Od nekdanje Lidlove trgovine v nakupovalnem centru Rudnik, ki so jo morali maja lani zapreti zaradi posedanja tal, ni ostalo več veliko. Koliko jih je neupoštevanje zakonitosti gradnje na Barju stalo, v Lidlu niso želeli povedati.

5. Gorenak o predsedniku Danilu Türku: "Luzer", bolje bi bilo, če bi utihnil

Na Türkove izjave se je odzval poslanec SDS Vinko Gorenak z besedami, da predsednik republike ni več noben faktor pri sestavljanju vlade in bi bilo bolje, da bi utihnil. Kritike je namenil tudi 3. programu Televizije Slovenije, ki je namesto podpisa koalicijske pogodbe prenašala Türkovo tiskovno konferenco.

4. Široko odprta vrata desnosredinski vladi z Janezom Janšo na čelu

Svet stranke DeSUS je v torek sprejel sklep o vstopu v desnosredinsko koalicijo in razblinil vse dvome o tem, kdo bo novi mandatar. Mimogrede, predsednik DeSUS Karl Erjavec, je po seji povedal, da o desnosredinski vladi ne gre govoriti, saj da je DeSUS levosredinska stranka.

3. Jelko Kacin o tem, zakaj se je Jankoviću zgodilo, kar se mu je

Evropski poslanec Jelko Kacin je v izjavi za javnost razložil, da je Jankoviću spodletelo zato, ker so se kot nova stranka lotili projektov, preden so razčistili temeljne pojme parlamentarne demokracije, sodelavci pa Jankoviću niso bili sposobni nastaviti ogledala.

2. Kordeževa financerka Factor banka dosegla rubež družinske hiše v Lescah

Factor banka, ki je nekdanjemu predsedniku uprave Mercurja Binetu Kordežu posodila osem milijonov evrov, se bo očitno poplačala kot prva Kordeževa upnica. V kratkem bo namreč potekala dražba za razkošno stanovanjsko hišo v Lescah.

1. Vroča kri tudi v Kranjski Gori: Resničnostni šov s političnim ozadjem

Smučarski spor je dosegel vrelišče v najbolj neprimernem trenutku – pred domačo tekmo v Kranjski Gori. Predsednik SZS Tomaž Lovše in pravni pooblaščenec Tine Maze Damijan Terpin pa sta obračunavanje prek izjav v medijih prenesla v resničnostni šov med obema vožnjama slaloma. Tina Maze se po osvojenem četrtem mestu ni želela rokovati z Lovšetom.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.