Po mnenju Branislja je to, da bo Virant ostal predsednik DZ, tudi dobro za kontinuiteto delovanja DZ.

Po izvolitvi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja je Braniselj komentiral tudi očitke, da se njegova stranka ni držala obljube, da bo ne glede na to, ali bo mandatar Janez Janša ali Zoran Janković, vztrajala pri resorju za notranje zadeve. Kot je poudaril, se resorju niso odpovedali. V Listi Virant so namreč vztrajali predvsem pri tem, da oba resorja ne bi bila pod pristojnostjo največje koalicijske stranke. Skozi pogajanja pa se je izpostavilo, da je "ministrstvo za pravosodje tisto, ki nam pripada", je pojasnil.

Ali je eden od možnih kandidatov za notranjega ministra, podpredsednik SDS Zvonko Černač, za to funkcijo primeren, pa Braniselj "težko komentira". A "če je to kompetentna oseba in če se bodo koalicijski partnerji uskladili", potem po njegovih ocenah verjetno ne bo nobenega problema. Je pa opozoril, da imajo koalicijski partnerji tudi možnost veta.

Virant je dejal, da je s položaja predsednika parlamenta pripravljen odstopiti, ko bo sestavljena nova vlada.

Ob tem poslanec Liste Virant ne pričakuje večjih zapletov glede kadrovske delitve prihodnje vlade. Poudaril je, da imajo vsi koalicijski partnerji možnost enakomernega vplivanja na to, kdo bo zasedal konkretna ministrska mesta in še dodal, da Janez Šušteršič ostaja njihov kandidat za ministra za finance.

Braniselj je komentiral tudi novelo zakona o vladi. Pojasnil je, da je Lista Virant "z iskrenimi nameni" predlagala, naj se tožilstvo z ministrstva za notranje zadeve prenese na ministrstvo za pravosodje. Želeli so namreč narediti "nek preboj v smeri večje učinkovitosti", pravna mnenja glede tega predloga pa se po njegovih ocenah razlikujejo. Če se bo stroka "izrecno opredelila, da bi predlog znal biti sporen", pa bodo razmišljali tudi o tem, da z njim ne bodo vztrajali oz. bodo novelo zakona o vladi popravili.

V javnosti sicer krožijo številna imena kandidatov za ministre. Koalicijski partnerji bodo kadrovski razrez ministrstev dokončno uskladili v prihodnjih dneh, s pogajanji pa naj bi začeli najkasneje v ponedeljek.