Poslanec SDS Andrej Vizjak je poudaril, da predčasne volitve niso bile naključje, pač pa posledica tega, da se vlada ni bila sposobna soočiti z nastalimi razmerami. Zdaj po njegovih besedah država dobiva mandatarja, ki tega položaja ne sprejema kot oseben izziv, ampak se zaveda, da ga čaka težko delo. Vizjak se je zavzel tudi za sodelovanje med vsemi parlamentarnimi strankami.

Po besedah Janje Klasinc iz Pozitivne Slovenije je večina slovenskih volivcev decembra izbrala "izkušenega menedžerja in ne izkušenega politika". Janša je po njenih besedah priložnost za kandidaturo dobil po "političnem pokru" v državnem zboru. Sicer pa jo moti obtožni predlog zoper predsednika SDS v zadevi Patria.

Poslanka SD Majda Potrata je bila med drugim kritična do programa visokega šolstva v koalicijski pogodbi desnosredinskih strank, v kateri po njenih besedah ni besede o družboslovju in humanistiki. Meni tudi, da izkušnje kandidata za mandatarja Janeza Janše "iz časa debelih krav ne prinesejo kaj dosti izkušenosti za ravnanje v kriznih razmerah".

Ni več časa za delitve

Po besedah poslanca Liste Virant Ivana Vogrina "ni več čas za delitve". Za današnjo krizo ni kriv niti Janša, pa tudi premier v odhodu Borut Pahor je v težki situaciji, v kateri je prevzel vlado, po Vogrinovih besedah skušal narediti največ. Pozval je k enotnosti v DZ ter poslance Pozitivne Slovenije in SD pozval, naj kandidata za mandatarja podprejo.

Poslanec SLS Mihael Prevc je napovedal podporo kandidatu Janši in izrazil prepričanje, da "trenutna gospodarska situacija potrebuje pogumnega, odločnega, izkušenega in odgovornega predsednika vlade". Ob tem je zavrnil "floskule", da bodo na današnji seji volivci prevarani, saj za petimi koalicijskimi strankami stoji absolutna večina volivcev.

Po oceni Jožefa Horvata iz NSi je situacija v državi "sila resna", da pa je za Slovenijo dobro, da ima končno dobrega kandidata, ki je politični strateg in ki je cenjen v evropskem prostoru. O v sredo sprejeti noveli zakona o vladi pa je med drugim povedal, da je tudi v nekaterih drugih evropskih državah kulturni resor del širše opredeljenih ministrstev.

Že videno?

Eva Irgl (SDS) tako današnji dan vidi kot pozitiven, saj bomo "po vseh neuspelih poskusih končno dobili mandatarja za sestavo vlade". Izrazila je prepričanje, da je Janša v tem trenutku tudi najboljša rešitev za državo. V to dvomi Andreja Črnak Meglič (SD), ki se boji, da bomo videli že videno iz let 2004-2008. Moti jo tudi program kandidata, predvsem hitra prodaja državnega premoženja in hitra razbremenitev kapitala. "Razprodaja premoženja v času recesije ni smiselna, saj zanj ne bomo dobili toliko, kot bi sicer," je opozorila.

Stanko Stepišnik (PS) v programu kandidata za mandatarja pogreša konkretne cilje in ukrepe, posebej zapis tega, kako, kdaj in s čim pognati gospodarstvo, da bo začelo zaposlovati. "Zato me je strah," je dejal.

Matej Tonin (NSi) je nasprotno ocenil, da je Janša človek, ki ima v tem trenutku največ mandatarskih izkušenj. Posredno mu je pritrdil tudi Janez Ribič (SLS) in poudaril, da se tudi oseba za vodenje države potrjuje in utrjuje dolga leta in je ni mogoče ustvariti čez noč s pomočjo medijev. "To se je tokrat zgodilo, na prvi izkušnji pa se je potrdilo, da se medijska podoba ne ujema z njegovim življenjskim nazorom. Zato mu v DZ ni uspelo zagotoviti niti osnovne podpore poslancem," je dejal o Zoranu Jankoviću, ki je poskusil postati mandatar pred Janšo.

Melita Župevc iz Pozitivne Slovenije (PS) se je vprašala, zakaj bi zdajšnjemu kandidatu za mandatarja verjeli, "da bo tokrat bolje, če pa je bilo prvič slabše". Dotaknila se je tudi gospodarsko-finančne krize in izrazila prepričanje, da je k sedanji krizi prispevala tudi današnja koalicija, čeprav se je poimenovala za koalicijo za izhod iz krize. SDS je namreč po njenih besedah in besedah nekaterih njenih drugih poslanskih kolegov nasprotovala nekaterim ključnim reformam, ki jih je skušala izpeljati vlada v odhajanju.

Poslanca manjšin ga bosta podprla, ker ne bosta jeziček na tehtnici

Franc Jurša je pojasnil, zakaj so se v DeSUS odločili, da gredo v koalicijo s SDS, Listo Virant, SLS in NSi. V stranki so se, kot je povedal, po volitvah zavedali, da se morajo o koaliciji pogovarjati z relativnim zmagovalcem volitev. To so tudi počeli, dokler niso spoznali, da Janković zaradi premajhnega števila glasov ne more oblikovati koalicije. Ker je država v krizi in država nujno potrebuje vlado, so se odločili za pogovore z desnosredinskimi strankami.

Za poslanca madžarske manjšine Laszla Göncza pa je bilo pri odločanju o tem, katerega kandidata podpreti za mandatarja, najpomembnejše vodilo, da mora imeti mandatar vsaj minimalno, nedvoumno večino, in da poslanca manjšin nista jeziček na tehtnici.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je izpostavil, da ga veseli, da sta SD in PS napovedali, da bosta konstruktivna opozicija, hkrati pa ga čudi, da je PS tudi že napovedala, da bo v četrtek sprejeto novelo zakona o vladi poslala v presojo ustavnemu sodišču. To je sicer legitimno, vendar pa bo morala omenjena stranka "državljanom sama pojasniti, zakaj imamo 18 ministrov in zakaj ne 12", je dejal.

52 glasov podpore

V poslanskih skupinah DeSUS, SLS in NSi ter v poslanski skupini narodnih skupnosti napovedujejo podporo kandidatu za mandatarja Janezu Janši. Svoja stališča pravkar predstavljajo še druge poslanske skupine, pred glasovanjem pa je predvidenih še okoli šest ur razprave. Prihodnjo koalicijo v kriznih časih po oceni poslanskih skupin čaka težko delo.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Karla Erjavca je njihova stranka odgovorna, zato je najprej sledila predlogu predsednika republike Danila Türka, vendar pa njegov kandidat ni dobil zadostne podpore. Da bi se izognili predčasnim volitvam, ki bi bile po njegovi oceni "katastrofa za državo", so podprli koalicijo za izhod iz krize. Napovedal je podporo vseh poslancev DeSUS kandidatu za mandatarja, ocenjuje pa, da prihodnjo koalicijo čaka zelo težko delo.

Povedal je tudi, da je DeSUS s svojim vstopom v koalicijo za izhod iz krize pokazala tudi svojo odgovornost do upokojencev. "Slovenija v tem trenutku potrebuje akcijo, ukrepe in vse tisto, kar prinaša nova delovna mesta," je dejal in pojasnil, da bo to tako naloga vlade kot socialnih partnerjev. DeSUS je v koalicijskih pogajanjih po njegovi oceni dosegel svoje cilje, ponovno pa se je Erjavec zavzel, da koalicija v prihodnje ne bi odpirala ideoloških tem.

Vrnitev na pot konkurenčne in uspešne države

Tudi namestnik vodje poslanske skupine, sicer pa predsednik SLS, Radovan Žerjav je napovedal glasovanje za mandatarskega kandidata Janšo. Slovenija si po njegovih besedah ne zasluži bridke prihodnosti, kakršno so doživele nekatere evropske države, pač pa priložnost, da "se vrne na pot konkurenčne in uspešne države".

Kot je poudaril predsednik SLS, Slovenija potrebuje resno in odgovorno koalicijo, ki bo naredila vse, da se država izkoplje tako iz finančne in gospodarske krize kot tudi iz krize vrednot. Ob tem je Žerjav ocenil, da bo SLS lahko v koaliciji, ki ima skoraj 600.000 glasov podpore in tako absolutno večino glasov udeležencev volitev, uresničevala tudi program stranke.

V teh časih lažje biti v opoziciji kot v vladi

Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da je v teh časih sicer lažje biti v opoziciji kot vladi, ki obljublja nepriljubljene ukrepe. Koalicija bo pred zahtevno nalogo tako zaradi heterogenosti strank kot tudi zaradi heterogenosti politikov. Zato bo moral bodoči mandatar "držati vajeti trdno v rokah". Janši je pripisala odločnost, izkušnje, poznavanje rešitev in trdno voljo, da državo popelje iz krize, zato ga bodo v NSi podprli.

Predsednica NSi se sicer zaveda, da bo koalicija v skušnjavi, da bi vztrajala le pri svojih rešitvah. Prav tako pa bo v skušnjavi opozicija, saj bo morala po zmagi na volitvah sprejeti vlogo poraženca. Vendarle pa Novakova predlaga strankam, da v kriznih časih združijo moči. Ob tem je še zatrdila, da NSi ne sproža ideološkega boja in da imajo mediji, ki posredujejo besede politikov, veliko odgovornost za stanje duha v družbi.

Milijoni za glasove?

Novakova je v svojem nagovoru med izredno sejo državnega zbora omenila tudi trgovce z glasovi: "Če tudi tokrat domnevni trgovci z glasovi niso bili uspešni in upam, da niso, da je to le izmišljeno, bomo vsi poslanci držali dano besedo ter spoštovali odločitve naših najvišjih organov strank, potem bo mandatar izvoljen," je povedala predsednica NSi, ko pa so jo novinarji po nagovoru prosili, naj razloži svoje besede, pa je dejala: "Ne vem, ali se v resnici kaj dogaja. Mi smo slišali različne govorice. Upam, da niso resnične."

Novakova je dodala, da je šlo za govorice, da so se ponujale milijonske vsote. Ob tem pa je dejala, da nima nobenih dokazov. "Ne želim o nobenih imenih govoriti," je povedala Novakova in še enkrat poudarila, da so to le govorice.

Dejan Židan (SD) pa je o tem dejal, da "ta gospa rada govori o milijonih". "Jaz sem si jo zapomnil, ko je govorila o milijonih, kako bo država privarčevala pri materialnih stroških. Z velikim zanimanjem spremljam te njene napore," je novinarjem povedal Židan.

Vlado čaka trdno in odgovorno delo

Poslanec Roberto Battelli je imenu poslanske skupine madžarske in italijanske narodne skupnosti poudaril, da se je želja dveh poslancev po trdni koaliciji in vztrajanje, da ne bosta predstavljala jezička na tehtnici, izkazala za razumno. "Sedaj kaže, da bo ta pogoj izpolnjen," je povedal.

Spomnil je tudi na sporazum, ki sta ga oba poslanca manjšin s koalicijo petih strank podpisala pred dnevi. Ta sporazum, ki med drugim predvideva tudi zakon s področja manjšin, po njegovih besedah predstavlja pomemben prispevek za narodne skupnosti in za demokracijo. Zato bosta Battelli in Laszlo Göncz kandidaturo Janše podprla, ob tem pa Battelli napoveduje, da vlado čaka trdno in odgovorno delo.

Janša lahko ob koncu razprave o njegovi kandidaturi, ki bo predvidoma trajala še okoli šest ur, lahko računa na 52 poslanskih glasov. DZ bo danes tudi ustanovil svoja delovna telesa in odločal o treh zakonih za stabilizacijo javnih financ.

Janša brez podpore Pozitivne Slovenije in SD

Poslanci Pozitivne Slovenije in SD kandidata za mandatarja Janeza Janše pričakovano ne bodo podprli, ob čemer se sprašujejo o legitimnosti bodoče vlade. Medtem pa sta koalicijski partnerici SDS in Lista Virant izpostavili težavnost položaja, v katerem je država, nujnost čim prejšnje sestave vlade in njeno zavezo, da Slovenijo postavi na noge.

Vodja poslanske skupne Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer meni, da ta koalicija ne bo legitimna, saj da je že kršila lastno koalicijsko pogodbo. Ob navajanju programskih poudarkov iz koalicijske pogodbe je kot sporen izpostavil prenos tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo verjetno vodila stranka, katere predsednik je v kazenskem postopku.

Möderndorfer: Virant se otepa odhoda v vlado

Predsednik druge največje koalicijske stranke, Gregor Virant, se po ocenah Möderndorferja "otepa" odhoda v vlado in je "za ceno stolčka v DZ" pripravljen ministrstvo za notranje zadeve prepustiti stranki, katere predsednik je v kazenskem postopku. Kandidat za mandatarja Janša danes ni povedal nič novega, nismo namreč slišali, kako bo vlada rešila krizo, še meni Möderndorfer. Zato Pozitivna Slovenija dvomi v resne namene te koalicije in kandidata za mandatarja.

Po besedah Zvoneta Černača (SDS) ima koalicija, ki se obeta, za seboj več kot 50 odstotkov volilnega telesa in je zato legitimna. Temeljni cilj koalicijske pogodbe pa je, da se Slovenija od leta 2013 razvija hitreje, kot je povprečje v EU. Koalicijska pogodba izhaja iz zavedanja, da je mednarodno okolje nestabilno, iz tega, da se finančna kriza utegne še povečevati, poleg tega po po besedah Černača tudi iz vrednot, ki nas povezujejo in odgovornosti do volivcev.

Černač: Slovenijo bomo ponovno postavili na noge

"Postavljamo trdno zavezo, da bomo Slovenijo ponovno postavili na noge," pravi Černač in poudarja, da bosta najtežji prvi dve leti. Še težje pa bo po njegovih besedah tudi zato, ker je državni aparat v nekem mrtvem teku, gospodarstvo pa na tleh. Na tem mestu je spomnil na vnovičen padec bonitetnih ocen Slovenije. Vlada bo po Černačevih besedah potrebovala več razuma in več sodelovanja, kot ga je bilo, pravi, v zadnjem času zaznati s strani Pozitivne Slovenije. A prepričani so, da bodo to zmogla.

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je dejal, da bodo v stranki kandidata za mandatarja podprli, saj je takojšnje oblikovanje vlade nujno potrebno. "Časi so težki in ljudje od vlade in parlamenta pričakujejo ukrepe, ki bodo izboljšali njihov položaj," je poudaril. Ob tem je napovedal, da je "čas neznosno lahkega zadolževanja" iz zadnjih treh let mimo.

Glede pogajanj za vstop v eno izmed obeh možnih koalicij je izpostavil, da zanje ni bilo pomembno dejstvo relativnega zmagovalca, pač pa, katera od možnih koalicij je za državo boljša. Pri tem je ocenil, da se z Zoranom Jankovićem preveč razlikujejo v pogledih na koncept upravljanja države. Prav tako so "imeli velike dvome o tem, ali bo mogoče v Jankovićevi koaliciji obvladati neformalna omrežja, ki skušajo obvladovati državo". Ob tem je Pozitivno Slovenijo pozval, naj jih zaradi njihove odločitve prenehajo napadati, saj bodo morali v prihodnjih štirih letih sodelovati.

Slovenija izgublja dragoceni čas

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je poudaril, da Slovenija že vse od takrat, ko ni bil potrjen prvi kandidat za mandatarja Zoran Janković, izgublja dragoceni čas. Janša kljub temu "ni njihova druga izbira". "S strankami, ki jim je več za stranko kot državo, težko sklepamo zavezništvo," je dejal.

Poudaril je, da bodo kritična opozicija, vendar bodo "po potrebi tudi sodelovali pri velikih projektih, potrebnih za razvoj Slovenije". "Hkrati pa bomo predstavljali politično alternativo, kar je v demokratičnih sistemih izjemnega pomena," je dejal.

V DZ se trenutno nadaljuje razprava poslank in poslancev, Janez Janša pa lahko na tajnem glasovanju glede na napovedi pričakuje 52 glasov podpore poslancev strank SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS, NSi in dveh poslancev narodnih skupnosti.