Janez Janša je v začetku govora pred predstavitvijo programa dejal, da so časi resni, niso pa izredni in ne terjajo nekih navdušujočih govorov in obljub, ki jih ne bomo morali doseči.

Brezposelnost se bo povečala

Janša je takoj na začetku še povedal, da naj bi se – glede na podatke – brezposelnost v Sloveniji še povečala, hkrati pa je opozoril na zadolževanje podjetij.

S pomočjo grafa je Janša prikazal proračunske odhodke in dohodke od leta 2008 naprej (v času Pahorjeve vlade) in dodal, da se je prejšnja vlada sicer trudila, a da ukrepi niso obrodili sadov.

Slovenija si glede na stanje ne bo smela dopustiti poslabšanja, je Janša dejal ob predstavitvi grafa o demografski sestavi. "Delež mladih ne pada, narašča delež starejšega prebivalstva, ki dalj časa prejemajo denar iz pokojninske blagajne,“ je povedal.

"Leta 2005 je Slovenija porabila 7,2 milijardi evrov v enem letu in ni bilo krize. Bil pa je problem z brezposelnostjo,“ je dejal Janša. Nato pa nadaljeval: "Lani je porabila skoraj tri milijarde več, brezposelnih pa je bilo le nekaj več.“

O javnem sektorju ne moremo govoriti kot o parazitu družbe

Janša je v govoru še opozoril, da se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za skoraj 10 tisoč delovnih mest ter dodal, da ne drži, da gospodarstvo ustvarja, javni sektor pa troši. Gospodarstvo ne more brez javnega sektorja, je prepričan. "Ne moremo govoriti o javnem sektorju kot o parazitu družbe." V javnem sektorju je treba dati več za dejavnost in manj za birokracijo, meni Janša.

Povedal je, da nas poleg načelnih sprememb, kjer rezultati ne bodo vidni kar čez noč, čakajo tudi ukrepi, ki jih je treba storiti takoj – med njimi je varčevanje zaradi stabilizacije javnih financ, da se dvigne rating države in bomo dobili denar za infrastrukturne objekte, ki jih sami ne moremo financirati, pravi Janša.

Med prvimi kratkoročnimi ukrepi nove vlade je napovedal še dvig ugleda države ter ustvarjanje boljšega okolja za podjetništvo. "To je najboljši signal, ki bo šel v svet," je dejal, ob tem pa napovedal, da bo šlo pri varčevanju za t. i. mehko varčevanje.

"Vsa naša ministrstva lahko spravite v zgradbo Pentagona"

Glede socialne politike nove vlade Janša poudarja, da je daleč najboljša socialna politika ustvarjanje novih delovnih mest, "kjer ljudje dobijo pošteno plačilo za pošteno delo". "Poudarek vsake resne državne socialne politike mora biti na tem, ne pa miloščina," je dejal.

Med večjimi napakami sedanjega sistema vidi to, da je višina plačila za nedelo blizu višine minimalne plače. Ob tem poudarja, da ne govori o tem, da je minimalna plača prevelika, ampak "da jo je treba dvigniti, da bi odpravili to strukturno nesorazmerje".

Glede strokovnih pomislekov o združevanju nekaterih ministrstev pa je napovedal, da jih bo koalicija preučila in po potrebi svoje odločitve spremenila. "Vsa naša ministrstva lahko spravite v zgradbo Pentagona," je še dodal Janša.

Takšno stanje ne more trajati dolgo in ga je treba spremeniti

V svojem nastopu je najverjetnejši prihodnji mandatar še orisal stanje, v katerem prevzema mandatarstvo. Poudaril je, da so se v zadnjih mesecih napovedi gospodarske rasti izjemno poslabšale, v evroobmočju se obeta recesija, v Sloveniji pa je napovedana le 0,2-odstotna gospodarska rast.

Razlog za padec BDP Janša pripisuje šibki investicijski aktivnosti, predvsem zaradi zmanjšanja števila naložb v gradbeništvu. To se po njegovih besedah odraža tudi na trgu dela, kjer se število brezposelnih povečuje, število zaposlenih pa pada.

Povečuje se tudi negotovost na finančnih trgih, posojila za državo so se podražila, neto finančni kreditni tok med bankami in podjetji pa se je močno zmanjšal. Povečal se je tudi javni dolg, pri čemer Janšo skrbi zlasti to, da se je izrazito povečal v zadnjih nekaj letih.

Takšno stanje po oceni kandidata za mandatarja ne more trajati in ga je treba spremeniti. Pri tem pa poudarja potrebo po uravnoteženosti gospodarstva in javnega sektorja ter uravnoteženju šolanja v tehničnih in družboslovnih poklicih. Prizadevali si bodo tudi za enake pogoje za vse, to je tako tistih, ki se rodijo na podeželju, kot tistih, ki se rodijo v mestu.