Virant je snedel besedo s tem, tako Janković, ko je v trgovini zamenjal mesto ministra za notranje zadeve s funkcijo predsednika državnega zbora, Erjavec pa naj bi med pogajanji za vstop v levosredinsko koalicijo zatrjeval, da bi bila premestitev tožilstva na MNZ, kar se obeta po koalicijski pogodbi Janševe vlade, protiustavno.

Janković je zatrdil, da bo Pozitivna Slovenija konstruktivna opozicija. "Nikoli ne bomo nagajali, podpirali bomo reforme, ki so dobre za državo," je povedal v odgovoru na novinarsko vprašanje. Sam bo, kot pravi, vsaj še nekaj časa poslanec, a se o svoji usodi dokončno še ni odločil.

Ponovil je izjavo iz predvolilne kampanje, da se vidi v izvršilni funkciji, lahko tudi kjer koli v gospodarstvu. "A si mene predstavljate, da bi bil v Ljubljani podžupan ali v Mercatorju član uprave?" je vprašal Janković.

Še letos 30.000 članov

O načrtih za naprej je Janković povedal, da si je Pozitivna Slovenija za cilj zastavila še letos imeti 30.000 članov. V tem trenutku jih imajo po njegovih besedah le okoli 1.300. Posvetili se bodo izgradnji terenske mreže v obliki občinskih odborov, najprej  v občinah, kjer bodo potekale nadomestne županske volitve.

Dodal je še, da bo PS na predsedniških volitvah podprla aktualnega predsednika Danila Türka, če se bo slednji odločil za kandidaturo.

O zadostni podpori Janši

Janković, ki pred 14 dnevi v državnem zboru kot prvi kandidat ni bil izvoljen za mandatarja, možnosti vnovične kandidature pa do zadnjega ni izključil, pojasnjuje, da se zanjo ni odločil, saj je Janšo v sredo pri vložitvi kandidature podprlo 50 poslancev.

Na vprašanje, ali daje prav Türku, ki Janše ni predlagal za mandatarja, ker ta po njegovem mnenju nima polne legitimnosti zaradi kazenskega postopka, ali predsedniku SD Borutu Pahorju, ki meni, da je Janševa pravica do kandidature po Jankovićevem neuspehu demokratična, legitimna in nesporna, Janković odgovarja, da imata prav oba.

Türk je povedal, zakaj ni dal mandata Janši, in pojasnil, da bi enako naredil pri vsakem kandidatu, ravno tako pa ima prav tudi Pahor, saj so sedaj poslanci zbrali glasove in predlagali svojega kandidata, pojasnjuje Janković.

Spomnimo, predstavniki SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi so včeraj podpisali koalicijsko pogodbo in vložili kandidaturo Janše za mandatarja. O njej bo DZ odločal v soboto.

Ne privošči predčasnega konca

Kot pravi, si želi, da nova vlada ne bi predčasno končala mandata, "ker to pomeni, da bo v državi dobro". Smo pa po njegovih navedbah takšno koalicijo videli že v obdobju 2004 - 2008, v času debelih krav, a ji na prihodnjih volitvah leta 2008 in 2011 kljub temu državljani niso zaupali vodenja države.

Ob tem je izrazil dvom, da so volivci DeSUS in Liste Virant razumeli, da volijo koalicijo pod vodstvo predsednika SDS. Mnogo odzivov s terena po Jankovićevih besedah kaže, da so ljudje nezadovoljni.

Glede primanjkljaja, ki ga je letos treba po njegovih besedah prepoloviti, Janković pravi, da tu ne gre samo za varčevanje, ampak je treba pripraviti tudi projekte, ki bodo zagotavljali nov razvoj in nova delovna mesta. S tovrstnimi projekti bi po njegovih besedah lahko prišli do polovice od predvidenih 800 milijonov evrov, ki jih je treba privarčevati.

Obračanje besed

Pri noveli zakona o vladi, ki jo poslanci obravnavajo danes, v SDS po njegovih navedbah nekateri spet "obračajo svoje besede po potrebi". Pred 14 dnevi se namreč po njihovem mnenju ni mudilo sprejeti omenjene novele, zdaj pa trdijo, da je nujna, je pojasnil.

Janković noveli nasprotuje tudi zaradi priključitve področja kulture drugemu ministrstvu in zaradi prenosa področja tožilstva v resor za notranje zadeve.

Ob tem se je vprašal, kako bosta zaradi slednjega glasovala Virant in Erjavec, ki sta temu predlogu v pogajanjih s Pozitivno Slovenijo nasprotovala.