"Predlagamo, da na današnji seji vlade obravnavate predlog in zahtevo za zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika glede na sprejeti zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012," je v dopisu predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, Borutu Pahorju zapisal Ščernjavič. S tem aktom se določa višje uvrstitve v plačno lestvico - praviloma gre za povišanje plač celo do 20 odstotkov, je dodal. V sindikatih so po njegovih besedah ogorčeni nad takšnimi spremembami "v okoliščinah, ko se vsak dan govori o potrebi dodatnega varčevanja, ko tisoče javnih uslužbencev nima odpravljenih plačnih nesorazmerij, ko je zamrznjeno napredovanje v višji plačni razred in višji naziv".

Ščernjavič kot nesprejemljivo ocenjuje tudi, da sprememb pravilnika niso usklajevali s pogajalsko skupino. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pa po drugi strani opozarjajo, da so direktorji domov za starejše "za svoje zahtevno in odgovorno delo v izjemno težkih časih za poslovanje nagrajeni skromno in tudi v številkah jih cela paleta strokovnih delavcev v javnem sektorju krepko prehiteva". Kot poudarjajo v skupnosti, se morajo direktorji soočati "z obsežnimi novimi nalogami, pomanjkanjem sredstev in vedno bolj zahtevnimi uporabniki".

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za STA pojasnili, da uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju določa, da se sprememba uvrstitve zaradi drugačnega seštevka vrednosti posameznih podrobnejših kriterijev lahko za posamezno delovno mesto direktorja izvede z začetkom mandata direktorja. "Po določitvi plačnega razreda direktorja v javnem zavodu je prišlo do spremenjenih okoliščin pri določitvi kriterijev, ki omogočajo drugačen seštevek vrednosti posameznih kriterijev, in sicer zaradi povečanja števila uporabnikov, povečanja obsega drugih storitev javnega zavoda, delovanja zavoda na več lokacijah v istem ali drugem kraju," so zapisali.

Pri centrih za socialno delo pa je po njihovih navedbah prišlo do sprememb seštevka podrobnejših kriterijev zaradi sprememb v številu zaposlenih. S širitvijo dejavnosti na centrih se je namreč povečalo število zaposlenih. Centri so na podlagi nove zakonodaje in potreb začeli izvajati tudi več tako enoletnih kot tudi večletnih programov socialnega varstva, nekateri pa so pristojni tudi za več občin, so dodali. V postopku spreminjanja pravilnika so po njihovih navedbah pridobili soglasje ministrstev za javno upravo in za finance ter službe vlade za zakonodajo.

Spremembe pravilnika o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov, ki zvišujejo plače direktorjem nekaterih domov za starejše in centrov za socialno delo, so bile objavljene v uradnem listu 20. januarja. Gre za Dom starejših občanov Preddvor in Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah ter za centre za socialno delo Domžale, Gornja Radgona, Lenart, Maribor, Ormož, Piran, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Trebnje in Vrhnika.