Kot so danes za STA povedali na slovenskem državnem pravobranilstvu, je stališče Republike Slovenije, da omenjeno sodišče v Beogradu ni pristojno za obravnavanje te zadeve. Zato se je na sklep sodišča z dne 11. januarja, s katerim se je sodišče izreklo za pristojno, že pritožila. Slovenijo na podlagi sklepa vlade pred sodiščem v Beogradu zastopa pooblaščenec.

Kot je poročal srbski časnik Danas, britanska zavarovalnica zahteva 15 milijonov dolarjev odškodnine ob šestodstotnih letnih obrestih od junija 1991, kar bi lahko vsoto doslej podvojilo.

Zavarovalnica toži Slovenijo, Hrvaško, BiH, Makedonijo in Srbijo. Po navedbah časnika Danas pravni strokovnjaki teh držav menijo, da je odločitev beograjskega sodišča absurdna. Odločitev sodišča bo Srbija posredovala toženim državam, ki se na odločitev lahko pritožijo. V tem primeru bo odločalo beograjsko prizivno sodišče.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so proces, ki je bil sprožen leta 1994, izpodbijale vse omenjene države, ker niso priznale pristojnosti beograjskega trgovinskega sodišča. Dolgotrajnost primera sicer kaže na njegovo zapletenost in vrsto nerešenih vprašanj.

Namestnica državnega pravobranilca BiH Dragice Miletić pa je dejala, da je bila tožba "vzeta iz predala šele leta 2005". Dodala je, da tožene države izpodbijajo pristojnost trgovinskega sodišča v Beogradu in da je šele treba ugotoviti, katero sodišče je pristojno za to zadevo, nato pa bi šele lahko začeli z dokaznim postopkom.