Vlada, ki opravlja tekoče posle, je za pogajanja o medvladni pogodbi o fiskalnem paktu pooblastila premiera Boruta Pahorja. Z njo naj bi zagotovili večjo javnofinančno disciplino, zato od držav z evrom zahteva, da na nacionalni ravni uvedejo v svoje sisteme zavezujoča in trajna fiskalna pravila. Tako naj bi po možnosti v ustavo zapisali zavezo, da morajo biti javne finance izravnane oz. v presežku.

Pogodba naj bi bila dogovorjena na ponedeljkovem vrhu EU in podpisana marca, nato pa bo stekel postopek ratifikacij. Veljati naj bi začela z letom 2013, a za uveljavitev jo mora ratificirati 12 članic območja evra.

Skupni odbor DZ bo poleg tega obravnaval še predloga novele zakona o prevzemih ter novele energetskega zakona. S spremembami zakona o prevzemih naj bi upnikom in bankam kljub doseženemu prevzemnemu pragu omogočili, da jim ne bi bilo treba objaviti prevzemne ponudbe. V energetski zakon pa se bo vpisala možnost, da gredo v zastavo proizvodni objekti v energetskem sistemu.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko pa bo dopoldne vzel pod drobnogled predlog novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, s katero se širi osnova, ki jo lahko dajo banke in druge ustanove kot zastavo v zavarovanje.