Nadzorni svet zavoda bo o predlogu sprememb odločal v sredo popoldne, za potrditev pa je potrebna dvotretjinska večina.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je zatrdil, da se s spremembami statuta ne ukinja MMC, pač pa bo sprememba statuta omogočila usklajen sodoben multimedijski razvoj zavoda. Ob tem je izrazil obžalovanje, da je v minulih tednih prišlo do agresivne kampanje proti predlaganim spremembam, ki je temeljila na dezinformacijah.

Poudaril je, da predlog sprememb statuta ni bil pripravljen zato, ker bi s tem hoteli narediti kadrovsko spremembo. "Če bi želeli zamenjati odgovornega urednika MMC, imamo za to druge vzvode, razrešitev, ki bi jo lahko izpeljali kadar koli v zadnjem letu, pa je nismo," je dejal. Filli je na seji tudi dejal, da je sprememba statuta prvi korak v dolgem procesu povezovanja multimedijskih uredništev in da sodelavci ostajajo, pri čemer bo multimedijska ponudba RTVS bogatejša.

Urbanija: Reorganizacija MMC je nedomišljena

Odgovorni urednik MMC Uroš Urbanija je na seji sveta ocenil, da je predlagana reorganizacija MMC v veliki meri nedomišljena. Reorganizacija, da se enega odgovornega urednika menja z 18 uredniki, je po njegovem mnenju neustrezna in ni usklajena z zakonom o medijih in zakonom o RTVS. Tako po njegovem mnenju ne bo jasno, kateri od urednikov bo odgovoren za posamezne vsebine in prispevke, s tem pa bo poročanje MMC izgubilo na hitrosti.

Na to je Filli dejal, da če bodo spremembe potrjene, bo vodstvo pripravilo tudi notranji organizacijski akt glede delovanja novih medijev, kjer bo podrobneje opredeljena organizacija in odgovornosti.

Sicer pa Urbanija tudi meni, da se z reorganizacijo spreminjajo stvari s tehničnega vidika, medtem ko se zanemarja uredniški vidik. Ob tem poudarja, da se MMC kot samostojna producentska in uredniška enota ukinja, zato ne ve, čemu sprenevedanje. Takšna sprememba je sicer, kot je dejal, legitimna odločitev vodstva, pričakoval pa bi, da bi bilo to vsaj v skladu z zakonom.

Spremembe statuta predložene zelo hitro

Svetnik Peter Geršič je dejal, da je bil nad predlogom sprememb statuta prijetno presenečen, saj da so s strokovnega vidika dobro pripravljene. Po njegovem mnenju MMC sedaj v marsičem dela dobro, ocenjuje tudi, da predlog sprememb ni idealen. Vendar pa po njegovem mnenju predlagane spremembe prinašajo nujne spremembe, da bo RTVS konkurenčen še naprej na multimedijskem področju in da bo izpolnjeval poslanstvo tudi na spletu.

Matevž Caserman je opozoril, da so bile spremembe statuta predložene tako nenadoma in tako hitro, da v tem trenutku "ne moremo z gotovostjo trditi, kakšni bodo učinki teh sprememb". "Ta odločitev je lahko usodna za enega od medijev," je dejal. Ker je bil proti, da bi danes odločali o spremembi, je protestno predčasno zapustil sejo.

Janko Kos, ki je bil v svet imenovan na predlog Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pa je dejal, da vodstvo akademije meni, da MMC v obstoječi obliki deluje dobro.

A je predstavnica madžarske narodne skupnosti v svetu Elizabeta Bernjak dejala, da bi bilo treba pogledati pisma in pritožbe bralcev MMC varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Miši Molk o kakovosti prispevkov in jezikovni neoporečnosti. Poleg tega pogreša povezanost MMC kot portala z manjšinskimi programi in regionalnimi studii RTVS, zato je predlog sprememb podprla.

Več svetnikov je sicer ob začetku seje predlagalo, da danes zaradi okrnjenosti sestave sveta o tako pomembni zadevi, kot je sprememba statuta, ne bi odločali. A predloga takšnega sklepa ni podprlo dovolj svetnikov. Sredi januarja se je namreč iztekel štiriletni mandat osmim članom programskega sveta zavoda, DZ pa novih članov kljub pozivom predsednika programskega sveta Jerneja Pikala še vedno ni imenoval, niti še niso začeli postopka izbire.

Člani mandatno-volilne komisije DZ se bodo sicer danes dogovorili o kandidacijskem postopku za imenovanje teh svetnikov. A svet je kljub temu konstituiran, saj sta imenovani oz. izvoljeni vsaj dve tretjini od števila vseh članov sveta, teh je skupaj 29.