V ZSSS so namreč na predsednike vseh petih strank, ki naj bi tvorile prihodnjo koalicijo, naslovili dopis, v katerem opozarjajo na nesprejemljivost nekaterih rešitev iz osnutka koalicijske pogodbe, ki so jo 8. januarja parafirali predsedniki SDS, Liste Virant, SLS in NSi. Pozneje se je sicer pogajanjem pridružila še stranka DeSUS.

V ZSSS ugotavljajo, da predlog koalicijske pogodbe še naprej favorizira kapital pred delom in tako kaznuje tiste, ki niso povzročili krize. "Žal tudi ugotavljamo, da iz pogodbe veje usmeritev o postopnem ukinjanju socialne države in privatizaciji socialnih storitev," so še zapisali.

Med rešitvami, ki se sindikatom zdijo nesprejemljive, so denimo predvideno mehko prehajanje med oblikami zaposlitve, postavitev zgornje meje pri plačevanju socialnih prispevkov, znižanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb, individualizacija pokojninskih zavarovanj in večstebrni pokojninski sistem.

Sodelovanje in vzajemno spoštovanje

V SDS na kritike sindikatov odgovarjajo, da bodo vsi ukrepi prihodnje koalicije, usmerjeni k večanju blaginje za vse. Delo koalicije bo namreč usmerjeno v višanje zaposlenosti, ki bo temeljila na zdravi gospodarski rasti in trajnostnemu razvoju. Prioriteta koalicije pa bo usmerjena v zagotavljanje kakovostnih in poceni javnih storitev.

Zagotavljajo še, da bodo ključne odločitve na ekonomskem in socialnem področju predmet usklajevanja socialnih partnerjev in vlade. "Naš način delovanja bo temeljil na aktivnem in odgovornem sodelovanju in vzajemnem spoštovanju," so še zapisali v SDS.