Janković na sobotnem kongresu stranke možnosti, da bi vnovič kandidiral za mandatarja, sicer ni dokončno izključil. Strankina predstavnica za odnose z javnostmi Nataša Pelko pa zatrjuje, da se odtlej ni nič spremenilo. Po ocenah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra je vnovična Jankovićeva kandidatura zlasti njegova odločitev, pri tem pa poudarja, da SD ni spremenila stališča in da je Jankovića pripravljena podpreti tudi v drugem krogu.

Če Janković ne bo vnovič kandidat, se bo glede podpore kateremu drugemu kandidatu SD ponovno opredelila po vložitvi kandidatur. O tem bo verjetno razpravljalo tudi predsedstvo stranke, ki bo v četrtek. Predsedstvo bo tako razpravljalo tudi o podpori Janši, če bo ta kandidat za mandatarja, je povedal. SD je brez pričakovanj glede predsednikovega predloga za mandatarja. Kot je dejal, v SD nimajo informacij, da bi se pri tem pojavljalo "ne vem koliko imen" oz. ni "videti širokega izbora", hkrati pa nima občutka, da bi Türk nadaljeval s postopkom predloga za možnega kandidata Marka Voljča.

Glede na to, da se je na drugi strani združilo pet strank, imajo slednje po Vebrovih ocenah dovolj glasov, da postopek za oblikovanje vlade nadaljujejo. Türkov tiskovni predstavnik Boštjan Lajovic je na vprašanje STA, ali bo imel predsednik republike do srede še kakšna posvetovanja s strankami, odgovoril, da so bila posvetovanja prejšnji teden. Po njegovih besedah je sicer možno, da pride do pogovorov, če jih bodo predlagali predstavniki strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju desnosredinske koalicije, drugače pa posvetovanja niso predvidena. V SDS teh možnosti ne komentirajo.

NSi razpravlja o koalicijski pogodbi

Izvršni odbor (IO) NSi, ki se je sešel pozno popoldne, razpravlja o koalicijski pogodbi, ki so jo SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi vsebinsko dogovorile v minulih dneh. V torek bo namreč o koalicijski pogodbi in vstopu NSi v koalicijo razpravljal svet stranke, po statutu pa mora odločitev svetu predlagati IO. Podpredsednik NSi Matej Tonin je pred sejo izvršnega odbora stranke povedal, da so se najprej posvetili oblikovanju koalicijske pogodbe, kadrovska zasedba resorjev pa še ni dogovorjena. Kot je dejal, so bila pogajanja kar zahtevna.

Tonin je poudaril, da so vsi soglašali, da je njihova osnovna naloga sprejem rebalansa državnega proračuna. "Mi moramo prihraniti že v letošnjem letu 800 milijonov evrov, ker če tega nismo sposobni narediti, potem je vsakršna koalicija brezpredmetna," je dejal Tonin. Dodal je, da se sicer lahko zelo hitro dogovorijo o vsebini in uskladijo o kadrih, vendar "če bo ta koalicija razpadla že pri sprejemu rebalansa, potem nismo nič naredili".

Zato je po njegovih besedah posebna skupina, ki sta jo vodila Janez Šušteršič in Andrej Šircelj, pripravila nekakšen predlog bodočega rebalansa proračuna, iz katerega je jasno razvidno, "da bomo samo v letošnjem letu privarčevali 800 milijonov evrov". Glede tega, kje in na kakšen način bi ta sredstva dobili, Tonin pojasnjuje, da gre za neko ponovitev proračuna iz leta 2006, ko je ta znašal približno 8,5 milijarde evrov. In temu se želijo približati v letošnjem letu.

Glede kadrovskih razdelitve resorjev Tonin pravi, da so z izjemo tega, da bodo za mandatarja predlagali Janšo, še vse zadeve odprte. Predstavljene so bile sicer želje strank, vendar se te želje pri nekaterih mestih tudi prekrivajo. Te stvari bo treba tekom naslednjih dni uskladiti. Dejstvo pa je, da imajo po izvolitvi mandatarja še nekaj dni časa, da uskladijo tudi kadrovsko strukturo vlade, je dejal Tonin. Kadrovski razrez po njegovih navedbah sicer ni del koalicijske pogodbe in bo najbrž pripravljen v obliki protokola k pogodbi.

Virant bi ostal predsednik DZ

Tonin je sicer potrdil, da je predsednik Liste Virant Gregor Virant izrazil željo, da bi ostal na mestu predsednika DZ, "veste pa, da so bile tudi drugačne želje". Potrdil je tudi, da je želja Janše, da bi bili vsi predsedniki koalicijskih strank na nek način v vladi, ker bi to prispevalo k boljšemu delovanju koalicije. NSi pa si želi en državotvorni resor in ministra oz. ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu, je še povedal njen podpredsednik.

Jutri sprejete dokončne odločitve

Pristojni organi strank, ki se dogovarjajo o koaliciji, bodo svojo dokončno odločitev o vstopu v koalicijo sprejeli v torek. Po izvršnem odboru DeSUS, ki bo ob 13. uri, se bo ob 15. uri sestal tudi svet stranke. Ob 16. uri se bo sestal in glavni odbor SLS, ob 18. uri pa svet Liste Virant. Kot zadnji pa bo predvidoma zeleno luč koalicijski pogodbi dal svet SDS, ki naj bi se sestal ob 20. uri. V nedeljo je pet strank uskladilo besedilo koalicijske pogodbe, medtem ko kadrovskih vprašanj dokončno še niso dorekle.

V primeru, da bo koalicijska pogodba sklenjena, bo najverjetneje mandatar Janša, ki pa je že pred časom pojasnil, da je pripravljen kandidirati le v primeru, da bo podpisana koalicijska pogodba zagotavljala večinsko podporo v parlamentu. Kdaj natančno naj bi SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi podpisale koalicijsko pogodbo, sicer še ni znano.