Kot piše Žurnal24, so dostavljalci, ki za podjetje Izberi, d. o. o raznašajo edicije časopisne hiše Delo zaskrbljeni, ker jim nihče ne da nobenih informacij.

Izberi, d. o. o. je hčerinsko podjetje Dela, v katerem je redno zaposlenih 16 redno ljudi, okoli 500 pa je pogodbenih dostavljalcev. Dostavljalci so za brezplačnik povedali, da za to podjetje delajo cele družine, dostavljalci pa imajo nase vezane tudi podizvajalce, kar pomeni, da za Izberi posredno dela okoli tisoč oseb. Dostavljalci časopisov tudi pravijo, da jih Izberi zaposluje le pogodbeno z enomesečnim odpovednim rokom, zato so v veliki negotovosti glede svoje prihodnosti.

Govorice o prodaji so se pojavile, ko je podjetje konec decembra zapustil direktor Samo Čok, ki je od 9. januarja kot svetovalec poslovodstva zaposlen na Pošti Slovenije.

Viri brezplačnika trdijo, da je še pred svojim odhodom pripravil pogodbo o prodaji družbe Pošti, ki naj bi se zgodila 1. marca. Čok namigovanja zanika, saj pravi, da prodaja hčerinskega podjetja ni v pristojnosti direktorja Izberi, temveč lastnika. Uprava Dela zatrjuje, da Izberi ni naprodaj, na Pošti pa so zatrdili, da je vse, kar lahko v tej zvezi povedo to, da Pošta Slovenije omenjenega podjetja ne namerava kupiti.

Viri Žurnala24 trdijo, da naj bi Samo Čok pred svojim odhodom naročil, naj mu dostavljalci posredujejo seznam vseh naslov naročnikov na različne Delove edicije, ki so sicer ena najbolj varovanih skrivnosti podjetja.

Čok govorice zanika, neuradno pa naj bi poštarji na terenu preverjali kilometrino za dostave posameznih edicij, ker pa naj bi o tem govorili z ljudmi zunaj podjetja, naj bi bili nekateri poklicani na zagovor zaradi izdaje poslovnih skrivnosti. Na Pošti govoric ne komentirajo.

Višja državna tožilka Tamara Gregorčič je za brezplačnik potrdila, da je tožilstvo zoper Čoka 17. januarja prejelo anonimno kazensko ovadbo, tožilska pa odločitve o morebitnem nadaljevanju postopkov še ni bila sprejeta. Čok je za brezplačnik povedal, da namigovanj ne more komentirati, saj o kakršnikoli ovadbi zoper njega ni obveščen, s tem pa prav tako niso seznanjeni v podjetju Izberi.

Kot piše Žurnal24, naj bi se ovadba neuradno nanašala na domnevno zbiranje seznama naročnikov Delovih edicij in domnevno negospodarno ravnanje v času, ko je bil direktor podjetja Izberi. Čok odgovarja, da je bilo poslovanje podjetja v času njegovega vodenja zelo uspešno.