Po Štrajnovih besedah se je Ziherl za članstvo v Liberalni akademiji odločil v ne ravno lahkih časih za slovenski liberalizem, kmalu za tem pa je vstopil še v stranko LDS, in sicer v času, ko so mnogi iz nje odhajali, so sporočili iz Liberalne akademije.

Kot je zapisal Štrajn, je bil Ziherl nedvomno strokovnjak na svojem področju, ki zahteva visoko zavedanje o etičnih mejah človeškega bivanja, sposobnost dojemanja stiske drugega in zmožnost pomagati tam, kjer večina ljudi le še nemočno dvigne roke.

"Vsi, ki smo se v teh letih udeleževali sestankov Liberalne akademije, njenih javnih prireditev, smo Slavka Ziherla dojemali kot nekoga, ki je bil z nami vse od začetkov, ko smo si upali reči, da nam gre za svobodo, kar v političnem jeziku pomeni opredelitev za liberalizem," je zapisal Štrajn.

Dodal je, da bodo v času, ki prihaja, pogrešali njegov blagi humor, precizna ločevanja med patološkimi in samo obžalovanja vrednimi pojavi, njegov smisel za strpnost in navzven vidno notranjo mirnost. "Vsekakor je bil Slavko Ziherl eden tistih ljudi, ki s svojo edinstvenostjo z ničemer niso nadomestljivi, razen z živim spominom nanje," je navedel.

Član izvršnega odbora Liberalne akademije Boris Vezjak pa je ob smrti Ziherla zapisal, da je do njega razvil odnos globokega spoštovanja. Po njegovih besedah sta se pri njem izkazovala čistost namenov in načelnost, človeška odzivnost in zavzetost. "Te moralne lastnosti so bile zaznavne tudi v tem, zaradi česar so ga najbolj pripenjali na križ - ker si je upal stopiti v posvečene, čeprav povsem zastrupljene prostore domače politike," je zapisal.

Psihiater in predstojnik katedre za psihiatrijo ljubljanske medicinske fakultete Slavko Ziherl je umrl v soboto v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru. Bil je aktiven tudi v politiki. Leta 2007 je postal podpredsednik LDS, kar je ostal do lani.