Janšev zagovornik Franci Matoz je sodnici danes predložil isto opravičilo kot na prejšnjem naroku, torej da so Janšo zadržale službene obveznosti pri iskanju rešitev za politično krizo v državi. Poslovneža Walterja Wolfa pričakujejo prihodnji ponedeljek, saj je zaradi zdravstvenih težav v Kanadi. Jože Zagožen in njegov zagovornik Boris Marčič pa sta po besedah sodnice pomešala datume obravnav in zato na sodišče nista prišla.

Kot napovedano, bi morali danes pričati Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar z obrambnega ministrstva. Tako obramba kot tožilstvo sta menili, da izključitev javnosti ni potrebna, zato se je postavilo vprašanje, katere podatke smejo priče razkriti. Na obrambnem ministrstvu so Matka, Pograjca in Grubarja sicer odvezali varovanja tajnosti, vendar sta državni pravobranilki opozorili, da je zadeva še vedno tajna, saj pogodba še ni zaključena. Grubar je nato pojasnil, da je stopnja tajnosti že umaknjena z nekaterih dokumentov, vendar je potrebna poizvedba na ministrstvu, da bi ugotovili, s katerih.

Ker ni jasno, katere podatke lahko zaposleni na obrambnem ministrstvu razkrijejo javnosti in katere ne, je sodnica zaslišanje vseh treh prič preložila, v tem času pa bodo ugotovili, katerim dokumentom je stopnja tajnosti potekla oz. so jo umaknili. Današnja obravnava se je tako nadaljevala z zaslišanjem nekdanjega prvega moža Petrola Marka Kryžanowskega, ki je pred Petrolom vodil AC-Intercar, konkurenta Rotisa za slovensko zastopstvo Patrie. Po zaslišanju je novinarjem dejal, da o podkupninah ne more govoriti, ker o tem ne ve nič.

Preverjajo alkohol, droge in ženske

Obenem meni, da preveč stvari sloni na nekih insinuacijah ter delnih informacijah. Kot je dejal, je danes slišal malo neposrednih informacij, ter da ni nobenih dokumentov, ki bi jasno govorili o poslovnih odnosih in odločitvah. Je pa že med samim zaslišanjem pojasnil, da bi bilo zelo čudno, če nobena od služb o tako velikem projektu ni obveščala predsednika vlade ali predsednika države. Po njegovih besedah mora biti vsak, ki se ukvarja s prodajo vojaške opreme, preverjen, ponavadi pa da to opravi vojaška obveščevalna služba.

To preverjanje je zelo temeljito, pri posamezniku preverijo vse, je dejal Kryžanowski, "od alkohola, drog in žensk". Če bi torej do takih nepravilnosti, kot so navedene v obtožnem predlogu, prišlo, "bi moral obstajati nekdo, ki bi to že prej videl oz. tudi to preprečil". Kryžanowski je med zaslišanjem opozoril tudi na pojav Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla v poslu. Slednje se mu je, kot je dejal, zdelo amatersko in absurdno. Pojasnil je, da se take posle dela brez posrednikov, Slovenijo pa se je s tovrstnim ravnanjem postavilo na raven "banana republike". "Ona dva sta v tej igri edina, ki sta se igrala z vsemi nami," je dejal Kryžanowski.