10. Direktorica SZS Barbara Kürner Čad: Ne bi bilo slabo, če bi bila Tina bolj pozorna

Intervju z direktorico Smučarske zveze Slovenije je nakazal stopnjevanje sicer že dalj časa trajajočega spora, med SZS in ekipo najboljše slovenske smučarke zadnjih let Tino Maze,ki je potem dejansko kulminiral konec tedna, tik pred Zlato lisico.

9. Erjavec na desno, teren na levo

V sredo je še kazalo, da bo imel predsednik stranke Karl Erjavec velike težave, če bo hotel svojo stranko DeSUS prepričati, da je vstop v desnosredinsko koalicijo dobra ideja. Po ocenah podpredsednika stranke Vasje Klavore kar tri četrtine članov temu niso naklonjene.

8. Med posadko Concordie tudi Teja, ki je brodolom preživela brez poškodb

Med potniki luksuzne križarke Costa Concordia, ki je prejšnjo nedeljo trčila ob skalo blizu italijanskega otoka Giglio in se prevrnila na bok, je bila tudi Slovenka po imenu Teja, ki je vodila ladijski „duty free shop.“ Nesrečo je preživela brez hujših posledic, izjav za medije pa ne daje.

7. "Janša ni bil diktator"

V sredo se je tudi na Dunaju začel sodni proces v primeru Patria. Tožilec je prepričan, da je podkupnino v višini 900 tisoč evrov prejel Jože Zagožen, morda pa celo Janez Janša. Odvetnik obtoženega Wolfganga Riedla pa v vsem skupaj vidi zaroto. Sodnica Marion Zöllner načrtuje največ 10 obravnav in razsodbo še pred poletjem.

6. Obdukcija: Trije mladi umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom

Slovenijo je pretresla vest, da so zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v apartmaju pod smučarskim središčem Rogla ugasnila tri mlada življenja. Kaj je botrovalo tragediji, še ni znano, prvi izsledki pa kažejo, da je prišlo do okvare na eni izmed peči.

5. Lista Virant s pripombami na koalicijsko pogodbo desnosredinskih strank

DLGV je v začetku prejšnjega tedna sporočila svoje pripombe na osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank. Za sodelovanje so postavili pogoj, da pri kadrovanju v gospodarstvu in državni upravi ne bo prišlo do neupravičenega cunamija. Stranko je medtem zapustil eden od ustanoviteljev Marko Pavliha.

4. 18 ovadenih zaradi izsiljevanja in razpošiljanja fotografij gole profesorice

V Dnevniku smo že lani pisali o izsiljevalskih učencih šentviške gimnazije, ki so svoji učiteljici ukradli USB ključ s kočljivimi fotografijami in od nje zahtevali boljše ocene in vprašanja na testih. Policijska preiskava se je končala, ovadili so kar 18 dijakov.

3. "Zgodovinska odločitev": DeSUS gre v pogajanja z Janšo

Na nekaj ur trajajoči seji izvršnega odbora je vodstvo stranke DeSUS, kljub nasprotovanju dela članov stranke sklenilo, da bodo začeli pogajanja za vstop v desnosredinsko koalicijo. Predsednik Kar Erjavec meni, da je šlo za zgodovinsko odločitev, saj bodo s tem preprečili predčasne volitve in nadaljnje brezvladje.

2. Türk potrdil: Možen kandidat za mandatarja je Marko Voljč

Predsednik Danilo Türk je v sredo presenetil z Markom Voljčem, ki ga je parlamentarnim strankam ponudil kot možnega mandatarja. Slednji je na kandidaturo pristal, če bi se oblikovalo široko soglasje, vendar ključne stranke – povsem drugače kot pred tremi tedni - nad „nekom tretjim“ niso navdušene.

1. Rado Pezdir o tem, da lahko Slovencem prodate, kar hočete

Eden izmed ključnih ideologov Državljanske liste Gregorja Viranta je tudi ekonomist Rado Pezdir, ki javnost rad preseneti s kakšno od svojih izjav. Tokrat smo zasledili njegovo mnenje, da je Slovencem moč prodati tako rekoč vse, saj ljudje niso sposobni razumeti notranjih nekonsistentnosti trditev, ki jih v javnost lansirajo politiki.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.