Žurnal 24 piše, da se v PS sicer zavzemajo za “kombiniran volilni sistem po nemškem vzoru”, v SDS pa pravijo, da s stranko PS niso dosegli nikakršnega dogovora o spremembi volilnega sistema. Pri SDS si želijo dvokrožnega večinskega sistema, za katerega pravijo, da je pošten. Janša je dodal, da bodo razprave o večinskem volilnem sistemu postale aktualne, če poskus sestave koalicije ne bo uspel tudi v drugem poskusu. “Mislim, da je to edina pot iz položaja, v katerem je Slovenija,” je povedal.

V Državljanski listi Gregorja Viranta (DLGV) ne želijo odgovarjati na vprašanje, ali bi ob morebitni uvedbi večinskega sistema izpadli iz parlamenta, menijo pa, da “z vidika politične konkurence ne bi bilo dobro, če v parlament pridejo le dve ali tri stranke”. V Slovenski ljudski stranki (SLS) prednost večinskega sistema vidijo v manjšem številu političnih akterjev in njihovih interesov, “čeprav tudi to, kot kažejo izkušnje nekaterih držav, še zdaleč ne pomeni politične stabilnosti”.

Nova Slovenija je odgovorila, da je za “spremembe volilnega sistema potrebna ustavna večina, kar pa je v tem trenutku nemogoče doseči”. Dodali so, da je zdaj prioriteta sestava vlade. Podpredsednik Socialnih demokratov (SD) Miran Potrč pa svari, da je mogoče pri večinskem sistemu “z relativno majhnim odstotkom glasov volivcev osvojiti absolutno večino poslanskih glasov in absolutno oblast”. Na primeru Madžarske opozarja, da lahko zmagovalna stranka temeljno “spremeni politični sistem in povzroči resno krizo. Proporcionalni sistem pa terja odgovorne stranke, pripravljene za dogovarjanje.”

Stranke so deljenega mnenja tudi o tem, če bi bilo za spremembo volilnega sistema potrebno razpisati referendum. SLS bi referendum podprl, če bi bilo takšno javno mnenje, DLGV referenduma ne bi zahtevala, pri SD pa o tem niso razpravljali, menijo pa, da bi moral biti referendum o spremembi ustave.