Možnost, da bi za mandatarja v drugem krogu kandidiral Marko Voljč, je Vlačič komentiral z besedami, da SD pričakuje, da bi se Voljč oglasil pri njihovi stranki in bi z njim opravili razgovor. "Potem bi lahko kaj več povedali", je dejal.

Erjavec: Če bo koalicija sklenjena, bo to koalicija za izhod iz krize

Po mnenju Vlačiča država poleg kvalitetne vlade, ki jo sicer potrebuje čim prej, potrebuje tudi kvalitetno opozicijo z znanjem. Tega znanja so po njegovi oceni v treh letih na oblasti dobili veliko, zato bodo lahko prispevali h ključnim in pomembnim projektom, hkrati pa bodo lahko tudi kritični tam, kjer bo "v opoziciji treba biti kritičen". Ob tem mora biti kvalitetna opozicija tudi takšna, da pri za državo pomembnih projektih ne zavira, kar se v preteklosti v opozicijskih vrstah ni vedno dogajalo, pravi Vlačič.

O morebitnem sodelovanju s prihodnjo koalicijo v okviru partnerstva za razvoj Vlačič še ni želel govoriti, saj da ta trenutek take ponudbe še ni. Ob tem pa je opozoril, da tudi še ni nobenega uradnega mandatarja.

SLS bo o vstopu v desnosredinsko koalicijo dokončno odločil v torek

Kot je še povedal Vlačič, je socialna demokracija v slovenskem političnem prostoru izjemno pomembna. "Mi smo tako programsko in glede vrednot prepoznavna stranka, kar smo dokazali že pogosto v preteklosti," je odgovoril na vprašanje, kje vidi stranko v prihodnje.

V skladu s spreminjanjem socialne demokracije v svetu se bo zagotovo spreminjala tudi SD, pravi Vlačič, vendar pa dodaja, da bodo tudi v prihodnje "strpna, umirjena in konstruktivna stranka", bodisi na oblasti bodisi v opoziciji.