Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije in vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je, kot so sporočili iz sindikata državnih organov, v predlogu zapisal, da sestanek predlagajo glede na napovedane aktivnosti za omejitev zadolževanja države in namero, da bi to vsebino vnesli v ustavo, "za kar se vi kot predsednik DZ že zavzemate".

Virantu predlagajo, da v prostorih DZ skliče sestanek s predstavniki vseh sindikatov, združenj delodajalcev in vlade, katerega namen bi bil izmenjati informacije ter zbližati stališča pred nadaljnjimi aktivnostmi in odločanjem.

Podlaga za sestanek bi bil predlog novele zakona o javnih financah, ki ga je vlada minuli teden poslala v DZ za obravnavo po nujnem postopku. Ta določa zgornjo mejo zadolževanja države pri 48 odstotkih BDP, obseg poroštev države pa naj ne bi smel preseči 20 odstotkov BDP.

Predlog tudi določa, kdaj se lahko država zadolži več od predpisanega, med drugim za financiranje kapitalskih naložb in odobravanje posojil določenim finančnim ustanovam s sedežem Sloveniji. S temi ukrepi je bil zakon o javnih financah dopolnjen že v začetku krize, iztekli pa so se z letom 2010. Zdaj naj bi veljali novi dve leti, pri čemer zgornjega limita prevzetih jamstev, prej določenega v skupni višini 1,2 milijarde evrov, ni več.

Vodje parlamentarnih strank pa so se na srečanju v torek soglasno dogovorili, da poslanske skupine v DZ pozovejo, da podprejo začetek postopka za spremembo ustave, v katero bi zapisali zlato pravilo, po katerem javni dolg ne sme preseči določene višine. Višine te omejitve še niso določili, saj mora vlada višino in strukturo ustavne omejitve najprej strokovno utemeljiti.