Na tožilstvu zaradi davčne tajnosti in varovanja preiskave vsebinskih podatkov o sumih kaznivih dejanj ne morejo dati, pojasnili so le, da se bo policija po zaključenem predkazenskem postopku glede na zbrane dokaze odločila, ali bo podala kazensko ovadbo ali ne. Poudarili so še, da predkazenski postopek, ki ga usmerjajo, traja že več mesecev, v njem pa sodeluje več državnih organov.

Zelo verjetno se je Janković v preiskavi znašel predvsem zaradi sumov nepravilnosti pri preprodaji zemljišč v Ljubljani, med postopkom - predvsem davčnim nadzorom - pa bi lahko državni organi odkrili več drugih nezakonitosti, v katere naj ne bi bil vpleten zgolj Janković, temveč tudi njegova sinova in njuna podjetja. Pod drobnogledom naj bi se tako znašli tudi družbi KLM in predvsem Electa, s katero naj bi bilo povezano kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. Iz tabora predsednika Pozitivne Slovenije so nam sporočili, da Janković s prijavo davčne uprave ni seznanjen.

Predkazenski postopek, ki je stekel zaradi sumov nepravilnosti pri preprodaji zemljišč, sicer poteka že skoraj leto dni, nanje pa je opozorila parlamentarna preiskovalna komisija z Alenko Jeraj (SDS) na čelu. Komisija je pod drobnogled vzela več preprodaj zemljišč, ki so se dogajale v času sprejemanja novega prostorskega načrta občine. Ta je več zemljiščem spremenil namembnost v zazidljivo, s čimer se je njihova vrednost občutno povečala.

Eno od takih zemljišč je tudi sedem hektarjev veliko zemljišče v Podutiku, od katerih sta dva hektarja s spremembo občinskega prostorskega načrta postala zazidljiva. Zemljišče je v lasti družbe VAZ, ki jo povezujejo s sinom ljubljanskega župana Juretom Jankovićem. VAZ je namreč dvotretjinski lastnik podjetja Tabia, eno tretjino pa ima v podjetju ciprski Disonco Investments Limited, ki naj bi se pojavil med nakazili pri davčnem pregledu Jureta Jankovića. Ta je skupaj z bratom Damijanom večkrat zanikal, da bi bil lastnik ciprskega nabiralnika Disonca. Mestni svet je ravno na zadnji seji, ki jo je Janković vodil kot župan, potrdil osnutek prostorskega akta, ki na omenjenem zemljišču ob Podutiški cesti nasproti kamnoloma predvideva gradnjo manjše soseske s 50 stanovanji.