Razširitev pristojnosti skupnemu odboru je potrebna zato, da bo lahko DZ obravnaval finančni paket šestih zakonov, ki jih predlaga vlada, saj večina delovnih teles še ni ustanovljenih. Z razširitvijo pooblastil skupnemu odboru bo lahko ta obravnaval zadeve iz vseh področij, razen iz področij delovnih teles, ki so že ustanovljena.

Ustanovitev ustavne komisije pa je potrebna zaradi torkovega dogovora vrha parlamentarnih strank, da bodo v DZ vložile predlog ustavne spremembe, s katero bi v ustavi določili najvišjo dovoljeno višino javnega dolga. Po na današnjem kolegiju sprejetem dogovoru bo ustavno komisijo vodil predsednik Liste Virant Gregor Virant, dve mesti podpredsednikov pa bosta pripadli SDS in SD.

Kolegij je danes sprejel tudi sklep, da bo DZ pet od šestih finančnih zakonov, ki jih je zaradi slabega položaja javnih financ v DZ vložila vlada, obravnaval po nujnem postopku. Po rednem postopku bo obravnaval novelo zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, po nujnem postopku pa novelo zakona o javnih financah, zakon o razvojnem načrtovanju, novelo energetskega zakona, novelo zakona o prevzemih ter zakon o hipotekarni in komunalni obveznici.

Tri od omenjenih zakonov bi lahko DZ po besedah predsednika DZ Viranta obravnaval že na t. i. mandatarski seji, ki je predvidena za soboto, 28. januarja, dva - zakon o razvojnem načrtovanju in novelo zakona o javnih financah - pa pozneje, ko pridobijo vsa potrebna mnenja. Zahtevi za sklic izredne seje, na kateri bi DZ razpravljal o spremembah zakona o vladi, pa sta se predlagateljici Pozitivna Slovenija in SD danes odpovedali.