Ob tem je poudaril, da je ključno, da mora k tem pogovorom pristopiti vsaj še ena stranka, saj sicer taka koalicija nima dovolj poslanskih glasov. Šušteršič je pojasnil, da so zanje zelo pomembne postopkovne oz. protokolarne zadeve. Želijo namreč imeti jasna zagotovila, da pri kadrovanju v gospodarstvu, pa tudi v državni upravi, v javnem sektorju ne bo prihajalo do neupravičenih zamenjav in da se bo upoštevano načelo kompetenc.

Prav tako se želijo dogovoriti, da ne bodo odpirali tem iz preteklosti in da ne bodo delovali razdiralno, ampak strpno. Na področju zdravstva bi želeli bolj jasno določiti, kakšna bo zdravstvena reforma. Na področju davčnega sistema, kjer se pojavljajo nekatere ideje po višanju davčnih stopenj, pa bodo temu nasprotovali, je navedel Šušteršič.

Kot zadnjo je omenil željo, da bi koalicijska pogodba vsebovala jasne zaveze, da bodo državno premoženje poskušali dejansko prodati in ne tako, kot je bilo doslej, ko se je to napovedovalo, a se je hkrati držalo figo v žepu. "Lahko seveda ostanejo določeni deleži v državni lasti, a tam, kjer se bomo odločili za prodajo - tudi pri NLB vsaj do neke meje - mora to biti zelo jasno in hitro narejeno, sicer v Slovenijo ne bomo več v doglednem času dobili nobenih resnih investitorjev," je še pojasnil.

Vogrin spet na sestanku

Poslanec Liste Virant Ivan Vogrin je pred sejo sveta potrdil, da se je popoldne ponovno sestal s poslancem Pozitivne Slovenije Gašparjem Gašparjem Mišičem, a kot je dejal, sestanek ni imel kakšnega posebnega namena, ampak je šlo zgolj za srečanje med dvema poslanskima kolegoma. Koalicijsko pogodbo desnosredinskih strank je sicer predsednik Liste Virant Gregor Virant skupaj s predsedniki SDS, SLS in NSi Janezom Janšo, Radovanom Žerjavom in Ljudmilo Novak parafiral prejšnjo nedeljo.

Pavliha zapustil stranko

Marko Pavliha je danes nepreklicno izstopil iz stranke Državljanska lista Gregorja Viranta, ki jo je med drugim tudi pomagal ustanoviti. Dejal je, da se umika iz politike, poroča Delo. Svoje odločitve v dopisu, s katerim je o njej obvestil vodstvo stranke, podrobneje ne razlaga, ker je, kot piše, razvidna iz njegovih dosedanjih stališč glede "(ne)spoštovanja demokratične abecede".

Pavliha je že v začetku januarja vodstvu stranke ter njenim poslancem poslal elektronsko pismo, v katerem je bil kritičen do ravnanja stranke po volitvah in predlagal, naj se stranka pridruži koaliciji predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. V pismu je med drugim ocenil, da se stranka v zadnjem mesecu ne more pohvaliti z najbolj državotvorno, sodelovalno, nesebično in pristno sredinsko držo, razen morda konstitutivne seje DZ.

Pavliha je bil tudi edini član sveta stranke, ki decembra na seji sveta ni podprl sklepa, da bo stranka nadaljevala s pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti in se o koaliciji pogajala tako z Jankovićem kot Janšo. V današnjem dopisu Pavliha navaja, da je prepričan, da ravna v dobri veri, pošteno in pravilno. Nikoli ni zahteval ničesar zase, bodisi za lasten prestiž in položaj ali za svoj žep. Kot dodaja, so "zato vsa natolcevanja o domnevnih dogovorih s komerkoli, ki na žalost prihajajo iz naših vrst, milo rečeno, nespodobna".

Ne mara iger na srečo

"Nikdar mi niso bile všeč igre na srečo, zato sem se jih vseskozi izogibal, dokler me ni pred leti usoda zvabila v politiko. Še posebej se mi upira politični poker, ki je očitno vse bolj čislan v slovenski politikantski igralnici. Zategadelj odstopam, preden se bodo karte zopet premešale in razdelile še za eno ali več partij," je zapisal Pavliha. Ugotavlja, da sleherni meni, da ima prav, končno besedo o etičnosti in demokratičnosti politike ter politikov pa bo imelo ljudstvo, če ne prej, na naslednjih volitvah.

"Ker še vedno verjamem v vrednote, iz katerih je vzklila državljanska lista, vam želim vse dobro in predvsem povratek na državotvorno, sredinsko, sodelovalno, povezovalno in vsestransko etično pot, ki smo jo skupaj zakoličili na samem začetku našega političnega nastanka," je zapisal v dopisu, ki ga je naslovil na ustanovne člane stranke, njene poslance, člane njenega sveta in ostale strankarske kolegice in kolege.

Pomoč brez vsiljevanja

Kot je zapisal, jim bo rad pomagal, če bodo potrebovali strokovno pomoč - zlasti na mednarodnem prizorišču - vendar se ne bo vsiljeval. Sicer pa bo, je napovedal, še naprej raje počel tisto, kar mu gre najbolje od rok in v čemer je bržkone najbolj koristen za družbo in domovino: raziskoval bo, pisal in poučeval. Ob tem pa na prvo mesto postavlja svoj in družinski duševni mir.

Pavliha ima pač drugačno stališče, ki ga je že večkrat izrazil, izstop pa je njegova legitimna pravica, je povedal Virant. Kot je še dodal, ni nobene zamere. Virant je Pavlihov izstop iz stranke komentiral ob robu današnjih posvetovanj s predsednikom republike Danilom Türkom. Kot je dejal, sta se s Pavliho danes že pogovarjala. "Nobene zamere ni, ne z moje ne z njegove strani. Odločil se je pač, da gre po svoji poti," je še povedal Virant.