Kot navajajo v njegovem uradu, so predstavniki parlamentarnih strank predsednika republike seznanili z razmišljanji glede nadaljnjih dejavnosti pri oblikovanju vlade. Predsednik se bo pred odločitvijo o morebitnih nadaljnjih korakih po potrebi še pogovarjal s predstavniki parlamentarnih političnih strank, so še zapisali.

Novakova o Türkovih pomislekih glede Janše

Prav je, da je Janković prvi dobil priložnost za kandidaturo za mandatarja, vendar je ni znal izkoristiti, je po pogovorih pri Türku povedala predsednica NSi Ljudmila Novak. "Kot drugega mi podpiramo Janeza Janšo za mandatarja," je dejala. Novakova je povedala, da sicer razume tudi predsednikove pomisleke, vendar v NSi menijo, da bi Janša lahko "dobro in učinkovito vodil vlado, ki pa je v tem trenutku Sloveniji zelo potrebna". Na vprašanje, ali je eden izmed predsednikovih pomislekov ta, da je Janša v kazenskem postopku, je Novakova odgovorila pritrdilno.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je poudarila, je prav, da predsednik republike o svoji izbiri dobro premisli. Glede pogajanj v okviru strank morebitne desnosredinske koalicije je Novakova pojasnila, da so nadaljnji koraki v veliki meri odvisni od odločitve DeSUS. Tudi v Listi Virant se sicer o tem še odločajo, vendar pa večjih vsebinskih razlik med morebitnimi koalicijskimi partnericami, ki so osnutek pogodbe že parafirale, po njeni oceni ni več.

Stranka SLS vztraja: V vlado Jankovića ne gremo

SLS tudi po pogovoru pri Türku ostaja pri stališču, da v vlado, ki bi jo oblikoval predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ne gredo. O morebitnem kandidatu za mandatarja danes namigov ni bilo, pravi prvak SLS Radovan Žerjav. Število mandatarskih kandidatov pa je po njegovem mnenju vprašanje za vedeževalko. Žerjav je v izjavi novinarjem povedal, da gre šele za začetek drugega kroga pogovorov, ob čemer verjame, da bo prišlo še do kakšnih sestankov.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednika republike je tako razumel, da želi imeti zlasti avtentična stališča posameznih strank. Predsednik SLS pričakuje, da se bodo v prihodnjih tednih še sestajali, stališče njihove stranke pa se ni spremenilo. Türku so tako pojasnili, da v vlado, ki bi jo oblikoval Janković, ne gredo, da so pa za ostale možnosti odprti. Pojasnili pa so mu tudi odločitev nekaterih strank, ki ob glasovanju za mandatarja minulo sredo niso dvignile glasovnic.

S tem so želeli zaščititi svojo politično osebnost, da ne bi bili označeni kot tisti, ki se ukvarjajo s korupcijo, je ponovil Žerjav. Po njegovih besedah danes ni bilo govora o tem, katerega kandidata za mandatarja bi predsednik predlagal, niti ni bilo namigovanj. "Zadeve so popolnoma odprte in tako je tudi prav," pravi. Na vprašanje, koliko kandidatov za mandatarja pričakuje, pa Žerjav odgovarja z besedami, da je to vprašanje za kakšno vedeževalko. Tudi sestanki desnosredinskih strank zaenkrat niso predvideni, saj je "stvar jasna, odločitev pa na strani DeSUS". "Ta odločitev je objektivno težka. Dokler je ne bo, pa ni nič," še ocenjuje predsednik SLS.

Zaenkrat še brez odločitve o koaliciji

Lista Virant bo nadaljevala pogajanja za desnosredinsko koalicijo, v kateri pa želi stranka imeti pomembno vlogo, je po posvetovanjih s Türkom povedal predsednik stranke Gregor Virant. S tem ko je zavrnila Jankovića, Lista Virant po njegovih besedah "nikomur ni padla v objem". Virant je napovedal, da bo stranka na današnjem svetu tako obravnavala osnutek desnosredinske koalicijske pogodbe, v katerem je po njegovih besedah že veliko jamstev za to, da bodo v njej imeli močno vlogo in bodo enakopraven partner. O koaliciji pa se danes še ne bodo odločali. Na vprašanje, ali ima Lista Virant še kakšno drugo realno možnost kot vstopiti v desnosredinsko koalicijo, Virant odgovarja, da ne bi špekuliral o tem, kaj je realno.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ker so sanje o tretjem, povezovalnem mandatarju očitno splavale po vodi, pa je po Virantovi oceni verjetno najbolj možna desnosredinska koalicija, v kateri bo Lista Virant zelo čvrsto uveljavljala svoja stališča. "Poleg DeSUS bomo namreč sredinska stranka, ki bo vnašala tudi liberalne elemente v desnosredinsko koalicijo," pravi Virant. Dejstvo, da je morebitni mandatar Janša v kazenskem postopku, Virantu predstavlja "določen deficit, ki bi ga takšna koalicija imela".

Pri desnosredinski koaliciji bi tako sicer lahko razpravljali tudi o možnosti tretjega mandatarja, težko pa bi našli "legitimnost, kako predsedniku druge najmočnejše stranke v parlamentu reči, naj se s pozicije kandidata za mandatarja umakne", je povedal Virant. Na drugi strani pa bi bilo po besedah Viranta prav, da bi Janković v primeru vnovične kandidature javno izkazal podporo 46 poslancev in da se vlada ne bi oblikovala v netransparentnem ozračju. Virant si namreč ne predstavlja, da bi ustoličili mandatarja z nekimi skritimi glasovi.

Virant o dveh manjkajočih glasovih

Tudi na strani koalicije Pozitivna Slovenija, SD in DeSUS sta dva glasova umanjkala, zato Virant domneva, da je tudi med njimi "neko ozračje nezaupanja". Poslanec mora javno povedati, koga podpira in koga ne, vnovič poudarja Virant. Ne želi sicer ocenjevati, kako realno je, da Janković pridobi manjkajoče glasove. Predčasnih volitev pa si po njegovem mnenju ne želi nihče - tudi ne manjše stranke, ker je popolnoma jasno, da smo "razcepljeni in bi večji dve stranki pobrali praktično vse". Virant je še povedal, da so neformalni pogovori potekali tudi že z DeSUS, vendar jih sam ne želi komentirati. Za zdaj desnosredinske stranke niso še dogovorjene za nadaljnji sestanek, bi pa morala "stvar hitro steči".

DeSUS bo počakala na odločitev Türka

DeSUS bo o podpori morebitnemu kandidatu za mandatarja odločala, ko bo znano stališče predsednika države, je po sestanku s Türkom dejal prvak DeSUS Karl Erjavec. Zagotavlja, da so poslanci enotni in bodo tudi organi DeSUS. Erjavec je pogovor s predsednikom republike označil kot zelo konstruktivnega, analizirala sta trenutno politično situacijo, s katero pa po Erjavčevih ocenah tudi sam predsednik ni preveč zadovoljen, ker se zadeve zapletajo. "Vidimo, da se politična kriza poglablja, s tem pa tudi gospodarska in finančna kriza. Bonitetne ocene nam padajo tudi zaradi politične nestabilnosti," je v izjavi novinarjem opozoril Erjavec.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

DeSUS bo po njegovih besedah počakal na odločitev predsednika države, od tega pa bo odvisno tudi nadaljnje ravnanje te stranke. Predsedniku republike je Erjavec tudi pojasnil, da njihova stranka čaka na tista dva poslanca, ki naj bi omogočila izvolitev Jankovića za mandatarja. DeSUS bo na zagotovilo Jankovića glede omenjenih dveh poslancev čakal do konca tedna, če pa mu to ne bo uspelo, bo treba po ocenah Erjavca opraviti še kakšen pogovor s predsednikom republike in tudi v DeSUS. V tem primeru namreč DeSUS postaja "ključen glede tega, ali bo v Sloveniji prišlo do desnosredinske vlade oziroma do predčasnih volitev".

Nekateri v stranki imajo težave z Janšo

Na vprašanje, ali ima težave s tem, da bil mandatar Janša, pa Erjavec odgovarja, da on osebno z nikomer nima nobene težave. "Res je, da imajo nekateri v stranki DeSUS težave z Janšo, vendar tu gre za odločitev, ali si želimo desnosredinsko vlado ali predčasne volitve ali pa bo Janković uspel pridobiti še dva poslanca, ki ga bosta podprla. To potem pomeni ves čas zelo nestabilno vlado, s podporo le 46 poslancev," opozarja predsednik DeSUS.

Glede njegove osebne podpore prvaku SDS Janezu Janši še zagotavlja, da nima nobenih problemov, ker da ni "ne levi ne desni, temveč sredinski, takšna pa naj bi bila tudi stranka DeSUS: Neideološka, ne leva in ne desna". Poudarja, da so v poslanski skupini zelo enotni in da bodo prav tako v organih stranke. "Res je, da bi si nekateri na terenu za mandatarja bolj želeli Jankovića kot Janšo, nihče pa si ne želi predčasnih volitev," je sklenil Erjavec.

Türk in Janša brez konkretnih dogovorov

Türk in Janša ostajata brez odgovorov glede možnega mandatarstva Janše, ki pa je predsedniku pokazal osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank. Janša od DeSUS in SD pričakuje racionalno odločitev in upa, da bo SD morda prvič v zgodovini presegla ideološke delitve ter se odločila za sodelovanje. Predsednik republike je po Janševih besedah dejal, da bo mogoče pripravil še drugi krog pogovorov, če stvari ne bodo dovolj jasne, za kar je po predsednikovem mnenju dovolj časa do prihodnje srede. SDS je na današnjem pogovoru s Türkom predstavil svoja stališča in parafirano koalicijsko pogodbo desnosredinskih strank.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot pravi Janša, je bilo težko dobiti kakršen koli občutek glede mandatarstva, saj je predsednik razlagal roke in datume ter tehnične pristojnosti, ki jih ima. Obsodil je tudi neglasovanje nekaterih strank ob prvem glasovanju za kandidata za mandatarja, "medtem ko se mu nabiranje glasov pri drugih strankah in politična korupcija ne zdita sporna". Janša zagotavlja, da se predsedniku ni predstavil kot morebitni kandidat za mandatarja. Kot pravi, bodo videli, kako se bodo ta teden odločale druge stranke, in dodaja, da "smo vsi obsojeni na čakanje".

Odzivi DeSUS in SD so po besedah prvaka SDS obljubljeni po tem krogu pogovorov s predsednikom republike in pogovorih organov teh strank. Na vprašanje, ali je dobil občutek, da bi ga utegnil predsednik predlagati za mandatarja, pa Janša odgovarja, da ni dobil nobenega občutka. Ponovil je, da imajo parafiran osnutek koalicijske pogodbe, v katerem piše, da se bo pogodba sklenila, če jo bo podpisalo absolutna večina poslancev.

DeSUS in SD se morata odločiti racionalno

Od DeSUS in SD Janša pričakuje racionalno odločitev, "ker alternativ ni veliko. Na eni strani koalicija štirih strank, ki ima največje število glasov, na drugi strani pa dve stranki, ki imata skupaj 38 glasov, pa še to je vprašanje, ker je to bolj ad hoc koalicija iz ideološke prisile med Jankovićevo stranko in SD". Janša upa, da bo SD morda prvič v slovenski zgodovini presegla ideološke delitve in predsodke ter se odločila za sodelovanje, ki bi bilo v korist države. V 20 letih smo imeli po Janševih besedah veliko situacij, ko so posamične stranke pomladne opcije sodelovale v večinsko levi ali levosredinski koaliciji, za kar so bile "plačane manjše ali večje cene", obratnega primera pa doslej še ni bilo. Zato bi bil to po njegovem prepričanju zares zgodovinski korak.

Predsednik SDS pravi, da v zadnjih dneh ni imel pogovorov z Erjavcem. Po njegovih besedah je namreč to suverena stranka, ob čemer ne želijo pridobivati le enega njenega dela ali posamičnih poslancev, kar velja tudi za druge stranke. "Želimo si, da se tiste stranke, ki želijo sodelovati v naši koaliciji, za to suvereno odločijo, prevzamejo polno odgovornost o taki koaliciji in vladi ter se tako s tem postavi trden temelj, ki bo zdržal štiri leta," je jasen prvak SDS. Povedal je še, da se je te dni pogovarjal s predsednikom SD Borutom Pahorjem, "vendar ta ni imel nobenega mandata stranke, da bi o čemer koli odločil". Pahor je sicer v tem trenutku na sestanku pri predsedniku republike.

V SD vztrajajo pri podpori Jankoviću

Pahor in vodja poslanske skupine SD Janko Veber sta Türku na današnjih pogovorih sporočila, da stranka za mandatarja še vedno podpira predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. To je po pogovorih sporočil Veber, pri tem pa poudaril, da ima Janković zdaj nalogo, da si zagotovi zadostno podporo. Janković bo sicer, če bo vnovič predlagan za mandatarja, imel nalogo zagotoviti zadostno podporo v DZ, vendar ima po Vebrovi oceni na tajnem glasovanju vendarle možnost, da to podporo tudi dobi.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poudaril je, da poslanci najprej glasujejo o predlogu predsednika republike in šele nato o ostalih predlogih. Na vprašanje, ali je predsednik republike povedal, komu namerava podeliti kandidaturo za mandatarstvo, je Veber odvrnil, da so govorili samo o njihovem predlogu. O možnosti, da bi bil kandidat za mandatarja Janša, pa s Türkom nista govorila, je dejal Veber, medtem ko Pahor ni dajal izjav.

Ne želijo se pogajati na dveh straneh

O roku, do katerega naj bi Janković strankama SD in DeSUS predstavil poslance, ki bi mu v državnem zboru zagotovili večinsko podporo, je Veber povedal, da se je na sestanku predsednikov omenjenih strank "najbrž" omenjal ta četrtek, vendar pa tega ne more potrditi, ker ga na sestanku ni bilo. Če bo kandidatov za mandatarja več, se bodo po besedah Vebra v SD skušali opredeliti tudi do drugih. Vendarle pa bodo do 25. januarja, ko se izteče rok za predloge kandidatur, še počakali. Glede pobude desnosredinskih strank za koalicijsko sodelovanje je Veber povedal, da se ne želijo pogajati na dveh straneh. Na vprašanje, kdaj bodo sporočili svojo odločitev, pa je odvrnil, da bodo najprej počakali na prihodnje korake Jankovića, nato pa bodo analizirali tudi omenjeno pogodbo in sporočili stališče.

Na posvetovanjih pri Türku najprej Janković

Kot je dejal Janković po srečanju s predsednikom republike, so s Türkom analizirali, kaj se je zgodilo prejšnjo sredo na glasovanju, ko Janković ni dobila zadostne podpre poslancev za mandatarja. Janković se sicer po neuspešni kandidaturi za mandatarja še ni izjasnil, ali bi utegnil kandidaturo sprejeti še enkrat, Türk pa je v sredo dejal, da je Janković zanj še vedno resen kandidat.

Foto: Luka Cjuha

Na posvet k predsedniku republike je prišel z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem. Janković pojasnjuje, da je v soboto kongres stranke, po katerem bodo predstavili korake za naprej. Janković je danes vnovič izrazil nestrinjanje s potezo poslancev, ki v sredo niso glasovali. Poudaril je, da od svojih poslancev ne bo nikoli zahteval, da na tajnem glasovanju ne dvignejo glasovnic oz. da bi si glasovnice med seboj kazali.

Battelli in Göncz ne bosta jeziček na tehtnici

Poslanca italijanske in madžarske narodne manjšine, Roberto Battelli in Laszlo Göncz po pogovoru s Türkom ostajata nespremenjenih stališč in pravita, da tudi ob vnovičnem glasovanju za mandatarja ne bosta jeziček na tehtnici. Glede tega ni novih elementov, vendar se bodo morda še posvetovali, je povedal Battelli. Poslanca narodnih manjšin sta bila po pogovoru v predsedniški palači redkobesedna.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Tudi Göncz je v izjavi novinarjem poudaril le, da se njuno stališče do podpore kandidatu za mandatarja ni spremenilo in da ob vnovičnem glasovanju za mandatarja ne bosta jeziček na tehtnici. Tako sta namreč ravnala v sredo, ko Janković v DZ ni bil izvoljen za mandatarja. Po Battellijevih besedah predsednik republike na današnjem pogovoru ni dejal, da bo Jankovića vnovič predlagal za mandatarja.