Državni zbor je v novi sestavi že sprejel interventni zakon, vlada, ki opravlja tekoče posle, pa je v četrtek v DZ poslala paket zakonov, ki bodo pripomogli k dodatnemu obvladovanju javnih financ in izboljšanju gospodarskega okolja, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Lani je bil primanjkljaj državnega proračuna za 0,4 odstotne točke BDP nižji od predvidenega v programu stabilnosti, kar je po pojasnilih ministrstva posledica varčevalnih ukrepov. "Ministrstvo za finance pa tudi v letu 2012 izvaja ukrepe, ki onemogočajo prevzemanja novih obveznosti za proračun," so poudarili.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo tudi nova vlada nadaljevala oziroma okrepila javnofinančno konsolidacijo v letih 2012 in 2013, ko naj bi Slovenija skladno s programom stabilnosti znižala primanjkljaj pod tri odstotke ter izvedla vse potrebne strukturne reforme, na nujnost sprejema katerih je v preteklosti večkrat opozarjala vlada.

Proračunski primanjkljaj je lani sicer znašal 4,3 odstotka ocenjenega BDP

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je bonitetno oceno Slovenije znižala z AA- na A+, obete za naprej pa ocenila kot negativne, kar pomeni, da se lahko ocena v prihodnje še zniža. V S&P so znižanje utemeljili predvsem zaradi okoliščin, ki veljajo v območju evra, in ki posledično vplivajo na slovensko odprto gospodarstvo ter z odsotnostjo strukturnih reform.

S&P je tudi napovedal, da bo letos in v letu 2013 še znižal oceno Slovenije, če nova vlada ne bo predstavila in začela izvajati potrebnih strukturnih reform.

Slovenija se sicer pridružuje izjavi, ki jo je v petek podal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. "Znižanje bonitetne ocene, ne samo Sloveniji, temveč tudi še osmim evropskim državam, se nam zdi pretirano in ne upošteva vseh doslej izvedenih ukrepov tako na ravni EU kot tudi v Sloveniji," so še poudarili na ministrstvu.

S&P je bonitetno oceno znižal tudi Franciji, Avstriji, Malti, Slovaški, Španiji, Cipru, Italiji in Portugalski.