Največja zimska turistična prireditev na Koroškem letos obeležuje okrogli jubilej, po zdajšnjih načrtih pa bo potekala od petka, 27. januarja, do vključno nedelje, 29. januarja. V dosedanjih devetnajstih ponovitvah so ekipe zgradile že 1074 gradov, prireditev pa si je doslej ogledalo več deset tisoč obiskovalcev.

Osrednji del prireditve je vsako leto sobotna gradnja gradov, ki jih izdelujejo ekipe iz cele Slovenije, tekmovanja pa se udeležijo tudi kakšni tekmovalci iz drugih držav. Še isti večer zgrajene skulpture okrasijo z baklami in izberejo najboljše.

Dogajanje spremlja pester kulturni in športni program, ki je v celoti povezan z legendo o kralju Matjažu. Kot pravi legenda, bo kralj spal v nedrjih bližnje Pece, dokler njegova brada ne bo devetkrat ovila kamnite mize, na katero se naslanja, nato pa bo zavladal slovenskemu narodu.

Prvo tekmovanje v gradnji snežnih gradov je bilo v Podpeci leta 1993, udeležilo pa se ga je osem ekip. Največ doslej jih je bilo 109 v letu 2006, so sporočili organizatorji prireditve. Poleg okrepčevalnice Pri Matjažu prireditev organizira Občina Črna na Koroškem.